úvod
homepage

České pivo vítězně ve Finsku vytisknout článek

Přidáno: 9. září 2002  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,61 hodnotících Hodnotících: 22 počet zobrazení Zobrazeno: 4429x

O tom, že že Finsko je pro české pivo země zaslíbená, svědčí fakt, že máme mezi deseti největšími dovozci čtyři naše zástupce. Tento úspěch podtrhl plzeňský Prazdroj na posledním pivním festivalu v Helsinkách, kde získal ocenění "Pivo roku 2002".

Pivní festival v Helsinkách sice nepatří mezi staříky, vždyť počet ročníků by se dal spočítat na prstech jedné ruky, ale svou návštěvností kolem deseti tisích platících pivních příznivců jej rozhodně můžeme počítat mezi ty úspěšné.

A protože se českému pivu na místním trhu tradičně daří, můžeme se na festivalu setkat i se samostatným stánkem Budvaru, na stánku svého dovozce s plzeňským Prazdrojem a s dalšími pivy , jako jsou Zlatopramen, Litovel a Regent.

Jak nám řekl Mikko Montonen, jeden z organizátorů pivního festivalu, nejprodávanějším pivem ve finských supermarketech ( piva s omezením obsahu alkoholu do 4,8% )je sice Löwenbräu z Německa, ale co se týká celkového prodeje podle zemí, Česká republika zaujímá první místo.

Z našich piv je na místním trhu nejoblíbenější Velkopopovický Kozel tmavý, následovaný těsně plzeňským Prazdrojem, světlým Kozlem 10° a Budvarem. První pětici pak uzavírá Staropramen, který toto může považovat za nepatrný ústup z výsluní. Z ostaních českých piv se žádná jiná značka zatím výrazněji neprosadila.

Úspěch a dobré jméno našeho piva potvrdil Prazdroj, který na letošním ročníku helsinského pivního festivalu nejen získal první místo mezi spodně kvašenými pivy, ale dokonce byl vyhlášen "Pivem roku 2002".

Za zmínku určitě stojí i fakt, že americký gigant Anheuser Busch dvakrát napadl obchodní značku Budvaru, zatím však neúspěšně.

České pivo má prostě ve Finsku zvuk, a také proto by měl být příští ročník zaměřen na naše pivovary. Doufejme, že tak jako se našemu pivu daří v této skandinávské zemi, bude se šířit pověst a sláva i v jiných částech světa. České pivo si to rozhodně zaslouží.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání