úvod
homepage

Speciální piva vytisknout článek

Přidáno: 18. října 2001  •  Autor: Pivo Praha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,26 hodnotících Hodnotících: 31 počet zobrazení Zobrazeno: 12489x

Stručný popis některých speciálních piv

Ing. Petr Janík, PIVO Praha, s.r.o.

Speciální pivo je pojem relativní. Co je speciální zde a pro někoho, je jinde a pro jiného pivo běžné. Stejně se tento pojem mění i v čase. Nejlepším příkladem je, dříve v Čechách pravděpodobně nejrozšířenější, pivo pšeničné "bílé", které se zde přestalo zcela vyrábět a teprve v poslední době jej vyrábí v malých množstvích pouze několik výrobců. V sousedním Bavorsku je však toto pivo velmi populární a často konkuruje dokonce i pivu typu PILS.

Chceme-li tedy hovořit o speciálním pivu, je třeba nejprve jej nějak definovat. Za speciální pivo můžeme považovat typ piva, který se v dané oblasti buď vůbec nevyrábí ani se sem nedováží, nebo který v malém množství vyrábí pouze jeden nebo omezený počet výrobců, případněré se do této oblasti importuje. Toto pivo se pak většinou nabízí ve vybraných restauracích a pivnicích.

Z tohoto pohledu lze v Čechách za speciální pivo považovat především všechny typy svrchně kvašených piv. Ty se vyrábějí v mnoha variantách lišících se koncentrací, barvou, hořkostí a s použitím různých kmenů kvasnich. Základní typy těchto piv jsou stručně charakterizovány v následujícím přehledu:

Altbier - středně silné, velmi hořké tmavé pivo. Kvašené, při teplotách 14 - 160 C, vyráběné často s použitím pšeničného sladu. Domovem je v oblasti Rýna.

Pšeničné - častěji známé pod německým názvem Weissbier. Středně silné převážně světlé pivo vyráběné s použitím pšeničného sladu vyznačující se menší hořkostí, vysokým nasycením CO2 a výrazným aroma. Vyrábí se v mnoha chuťových i druhových variantách, jak kvasnicové tak filtrované. Průmyslově se vaří především v Německu.

Kolsch - hořké, středně silné polotmavé pivo s přídavkem pšeničného sladu, originálně vyráběné v oblast Kolína nad Rýnem. Pro jednoduchou technologii a výraznou chuť je to oblíbený typ zejména v minipivovarech.

Lambic - speciální světlé, málo hořké, spontánně kvašené pivo vyráběné s použitím ječného sladu, nesladovaného ječmene, pšenice a starého českého chmele. Výrobní technologie je velmi stará a výroba Lambicu je velmi dlouhá, nejsou výjimkou piva jejichž výroba trvá až 6 let. Chuť se vyznačuje silně kyselým základem. Nejsou výjimkou piva jejichž pH je 3,00. Slouží většinou jako základ pro výrobu ovocných piv jako Kriek s přídavkem třešní, Framboise s přídavkem malin. Přídavkem karamelového cukru vzniká pak Faro. Řezáním a až několikaletým zráním vzniká z Lembicu Gueuze, velmi jemný charakterem spíše připomínající víno. Vaří se pouze v Belgii.

Trappist - vyrábí se pouze v šesti trapistických klášterních pivovarech. Vyznačuje se tmavě měděnou až tmavou barvo, vysokou hořkostí, ovocnou slabě nakyslou chutí a vůní a obsahem alkoholu až 12 %.

Stout - velmi tmavé až černé, silně hořké, hluboce prokvašené, ale různě silné pivo. Podíl barvících sladů činí až 20 % a často se při výrobě přidává karamelový cukr. Vyznačuje se kompaktní a trvanlivou pěnou. Domovem těchto piv je Anglie a Irsko. Typickým představitelem je dnes velmi populární Guinnes

Porter - velmi tmavé, hluboce prokvašené, hořké pivo s vysokým obsahem alkoholu, až 9 % . Občas se při výrobě porterů používají kvasinky rodu Brettanomyces pro sekundární dokvašování, které dávají porteru výraznou ovocnou chuť. Vyrábí se především v Anglii.

Ale - středně silná až silná hluboce prokvašená piva s vyšší hořkostí a celou škálou barev. Existuje celá řada piv, která se podle barvy, hořkosti a chuti dělí do skupin Pale ale, India Pale ale, Bitter, Mild ale, Scotch ale atd. Často má výrazný ovocný akcent. Jde o velmi typické pivo, které Velká Britanie rozšířila do celého světa a velmi výrazně tak přispěla do pokladnice typů piv.

Ze spodně kvašených piv lze za speciální piva částečně považovat dříve i u nás běžně vyráběné Bock a Marzen.

Bock - velmi silné světlé nebo tmavé pivo se sladko-hořkou chutí. Piva s koncentrací mladiny nad 18 % jsou označována jako Doppelbock. Průmyslově se dnes vyrábí již zřídka, především v Německu. Pro svou výraznou chuťovou odlišnost od běžných piv a relativně jednoduchou technologii velmi oblíben je dnes oblíben především v minipivovarech .

Marzen - silnější jantarově zbarvené pivo s výraznější plnou chutí a různou hořkostí. Někdy se používá přídavek nakouřeného sladu. Vyrábí se dnes již zřídka, pouze sezónně, především v německy mluvících zemích.

Samostatnou kapitolou jsou piva ochucená a to jak svrchně, tak spodně kvašená. Pivo zde složí jako jakýsi základ, kterému charakteristickou chuť a vůni dodává přídavek bylin nebo bylinného výluhu, ovocného koncentrátu, přírodního aroma, medu , aj. Ke známým světovým výrobcům, kteří produkují mimo jiné i tato piva, patří Carlsberg (Red Eric), Corrona (....). U nás nejznámějším vyráběným pivem tohoto druhu je Červený drak. Ochucená piva dnes u nás vyrábějí i některé minipivovary. Největší sortiment nabízí minipivovar Pivovarský dům, např. pivo kávové, banánové, višňové.

Na konec jednu specialitu z dalekého Nepálu nazývanou humba. Jde o hustý kvas vyráběný z pohanky, který kvasí přímo ve dřevěných korbelech ze kterých se potom pije. Kvas se postupně promývá horkou vodou až do vyčerpání extraktu. Nápoj se pije pomocí bambusového brčka.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání