úvod
homepage

Plzeňské - Pilsner, Pilsener, Pils vytisknout článek

Přidáno: 19. října 2001  •  Autor: Rob Haiber
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,45 hodnotících Hodnotících: 27 počet zobrazení Zobrazeno: 7669x

Začněme ve stylu, který by měl být každému srozumitelný.

Poznámka: OA je zkratka pro Obsah alkoholu; PH odkazuje na původní hustotu pivního sladu, vyjádřenou čtyřčíselným údajem.

Evropský Pilsner, také zvaný Pilsener nebo Pils (Plzeňské), je jedním ze čtyř základních druhů ležáků. Ostatní jsou Münchener (mnichovské), Wiener (vídeňské) a Dortmunder (dortmundské) nebo Exportní. Při pohledu na mapu jednoznačně vidíme, že všechna tato města leží ve střední Evropě, přičemž Dortmund nejzápadněji z nich. Tato oblast je srdcem plzeňského pivovarnictví. Jak napovídá jméno, plzeňské původně pochází z Plzně v České republice. Typickou značkou tohoto pivovarnického stylu je Pilsner Urquell/Plzeňský Prazdroj. Veškerá ostatní plzeňská jsou variacemi nabo imitacemi této originální značky. To samozřejmě nečiní ostatní plzeňská méně pivními nebo jakkoliv jinak méněcenými. Jednoduše známe Pilsener Urquell/Plzeňský Prazdroj jako originál. "Ur" v germánských jazycích znamená "originál". "Quell" se překládá jako "zdroj".

Styl vznikl v roce 1842. Tři roky před tímto datem, v roce 1839, požádali plzeňští o povolení postavit si svůj vlastní pivovar protože nebyli spokojeni s nabídkou piva. A jak tomu náhoda chtěla, voda v této oblasti byla pro vaření světlých ležáků naprosto vynikající. Ve vápenci bylo vyhloubeno přibližně 10 km podzemních sklepů, které zajišťovaly ideální teplotu pro zrání piva. Výroba narůstala spolu s poptávkou z ciziny, která rozběhla vývoz do Berlína, Londýna, Mnichova, Paříže a Vídně. V 70. letech už bylo plzeňské známé v celé Evropě. O přídavek Urquell/Prazdroj byl název rozšířen, aby poukázal na originalitu v okamžiku, kdy ostatní pivovary v evropě začaly tento styl imitovat.

Plzeňské je nejsvětlejším a nejchmelovějším ze všech druhů ležáků. Tento styl podle svého tvrzení vaří Anheuser-Buscch - americký Budweiser, ale není tomu tak. Tato firma má svou vlastní kategorii zvanou Severoamerický ležák, která míchá dohromady tato náhražková piva (bráno z německého pohledu).

V Německu má plzeňské následující parametry. Obsah alkoholu (typický) je 4,8% (obsahová škála v této třídě je 4,8 - 5,7%); 1044-56 je původní hustota sladu; světlá až velmi světlá barva; pěnová čepice; jemná chmelová hořkost; velmi jemné chmelové aroma. Používaný chmel je Hallertauer, Severský pivovarník, Spalt nebo Tettnanger. Tvrdost vody je mezi 200 - 400 ppm.

Plzeňské patří do německé kategorie tzv. plných piv. Jsou čtyři německé třídy plzeňského: klasické plzeňské, jihoněmecké plzeňské, Sauerlandský plzeňský styl a Hanseatický plzeňský styl. Plzeňské je jediným druhem piva, které se vaří v každém německém kraji.

Klasické Plzeňské více zdůrazňuje chmel. Je pečlivě dovedeno k robustnosti, má plnou chuť a okrouhlý chuťový dojem. Dobrým německým příkladem Klasického Plzeňského je König Pilsener.

Jihoněmecké Plzeňské je robustnější a má silnější sladové aroma než ostatní německá piva tohoto stylu. Příkladem je Braumeister Pils z mnichovského pivovaru Hacker-Pschorr.

Sauerlandský plzeňský styl je obzvláště lehký a jemný, ale vůbec ne příliš hořký. Je jednoduše rozpoznatelný pro svou výraznou světlou barvu. Dobřým příkladem je Warsteiner Pils.

Hanseatický plzeňský styl je obzvláště hořký, suchý s ostrou chmelovou chutí. Tento severoněmecký styl najdeme především v okolí Jeveru.

Ve srovnání s Exportním Ležákem je Pils trochu méně alkoholický, ale mnohem více jemně chmelený, je útlejší a jemnější v chuti, má jiskrnější chuťový dojem. Mnichovský styl je mnohem více sladovější, méně chmelený a tmavší, ale ne hnědý. Piva ve vídeňském stylu už se dávno nespojují s městem, které dalo tomuto stylu jméno. Jeho hlavním charakteristickým rysem je červenavá barva. Tuto barvu způsobuje unikátní sušení sladu ze kterého se pivo vaří. Tímto je podobné Märzenskému pivu/ Märzenbier.

Plzeňské pivo a pivovarnická revoluce, která mu na začátku pomohla, vystrnadila Ale/anglické pivo odevšud ve světě kromě Británie a asi i Belgie. Když uvážíme, že tu po tisíciletí, počínaje érou Mezopotámie kolem 4000 př.n.l existovalo pouze Ale/kvašené pivo, je pozoruhodné, že za méně než sto let se pivní chuťě lidské rasy tak dramaticky změnily.

Profil: Plzeňský Prazdroj
4,8% OA, 1048 původní sladová hustota; hořkost 40IBUs
Přísady: světlý plzeňský slad, Saazský chmel
Vůně: velké chmelové šišky, med a sladové aroma
Chuť na patře: velmi komplexní. Krásná rovnováha sladu a chmelu s nádechem vanilky. Konec je ovocný a chmelový se známkami koření.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání