úvod
homepage

S rauchbierem proti Temelínu vytisknout článek

Přidáno: 5. června 2007  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3775x

Rakouský Freistadt není jen hlavním městem protitemelínského aktivismu. Může se pochlubit něčím mnohem zajímavějším.

Nebojte se, nehodlám na těchto stránkách bojovat proti atomové energii, či naopak horovat za nezbytné rozšíření kapacity jaderné elektrárny Temelín. Nebudu vás strašit blížící se energetickou apokalypsou ani vás utěšovat zářnou budoucností plnou obnovitelných zdrojů. Chci jen poukázat na fakt, že Freistadt, město ležící na hlavním tahu E 55, zasluhuje pivařovu pozornost.
Freistadt - historická část.
Freistadt - historická část.

Freistadt je krásné historické město, nedaleko českých hranic. Snad proto jím většina motoristů jen projede – cestou do Rakouska je to skoro hned za čárou a cestou zpátky už chce každý být co nejrychleji doma. Což je škoda, protože staré město, ohraničené příkopem, jistě stojí za návštěvu. To platí i o pivovaru, ležícím již vně hradeb. Pivovar minout nemůžete, prochází kolem něj hlavní silniční tah na Linec.

Freistadtský pivovar při pohledu přes E 55.
Freistadtský pivovar při pohledu přes E 55.

Já si pro cestu do Freistadtu tradičně zvolil kolo. Krajina na pomezí Šumavy a Novohradských hor má své kouzlo a cesta tak příjemně ubíhá. Pokud vystoupíte z vlaku v Horním Dvořišti (přesněji tedy spíš v Českém Heršláku), dojedete do Freistadtu za hodinku pohodové jízdy. Proč ale putovat za pivem zrovna do Freistadtu? Tím důvodem je místní rauchbier. „První a jediný rakouský rauchbier“, jak praví propagační materiály. Takže vyrazit si z Českých Budějovic na rauchbier? Proč ne!

Freistadtský pivovar.
Freistadtský pivovar.

Freistadtský rauchbier je poněkud jemnějšího charakteru. Zatímco takový originální bamberský Aecht Schlenkerla Rauchbier má potenciál spouštět požární hlásiče, o freistadtském se toto říci nedá. Přesto je však kouřová složka velmi dobře patrná jak ve vůni, tak i v chuti. Jestli se někdo chce spíš opatrněji seznámit s touto pivní kategorií, mohl by pro něj být Freistädter Rauchbier dobrou volbou.

Poslední dřevěný ležácký sud.
Poslední dřevěný ležácký sud.

Pivo je na trh dodáváno bohužel pouze v lahvové podobě. Při stupňovitosti 12,3° obsahuje 5,3% alkoholu, barvou je někde na pomezí světlého a polotmavého a disponuje charakteristickým kvasničným zákalem. Barvu si však v hospodě moc nevychutnáte, protože pivo bývá podáváno ve vyšších kameninových džbáncích.

Pokud navštívíte Freistadt někdy ve všední den, můžete si zajít na nákup do pivovarské prodejny. Najdete ji na dvoře pivovaru. Pořídíte zde kompletní sortiment piva, různá dárková balení i sběratelské suvenýry.

Dárkové balení rauchbieru, obsahující i
Dárkové balení rauchbieru, obsahující i

Rauchbier je spíš ozdobou sortimentu pivovaru, nosnými produkty Braucommune in Freistadt jsou světlá piva „Märzen“ a „Ratsherrntrunk“. Právě „Truňk radních pánů“ je ve Freistadtu a okolí na čepu k vidění nejčastěji. Není podle mě vůbec špatný, ale disponuje jistou chuťovou vlastností, kterou příliš nevyhledávám a kterou já, degustačními kursy nezasažený jedinec, sám pro sebe nazývám „tvrdou rakouskou hořkostí“. Snad i trochu víc chlebnatosti by mu neškodilo. Nechte si proto raději rovnou nalít rauchbier, je nepoměrně zajímavější a chuťové pohárky polaská lépe.

Posilněni stoptemelínským rauchbierem se pak můžete opřít do pedálů a s chutí se pustit do zdolávání stoupání. Protože nesměřujete-li zrovna k Dunaji, je to z Freistadtu na všechny strany do kopce.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání