úvod
homepage

Kurs degustace piva vytisknout článek

Přidáno: 22. září 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,27 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 6453x

Spolupráce s Výzkumným ústavem piva a sladu se neomezuje jen na semináře. Proto jsme pro vás připravili lahůdku – kurs degustace piva zakončený certifikátem o degustačních schopnostech.

Vyhledávat nové pivní značky, objevovat svět piva, ba co víc, vařit si doma pivo jsou záliby čtenářů našeho serveru. Spoustě z vás i vrtá hlavou, jak se pivo má vlastně správně degustovat. A protože nejvíc se pivu z odborného hlediska věnují ve Výzkumném ústavu piva a sladu, dohodli jsme se, že na podzim letošního roku pro zájemce připravíme kurs degustace piva, který bude zakončen závěrečnou zkouškou. A v případě úspěšného absolvování této zkoušky získá účastník osvědčení o degustačních schopnostech. Pravda, nebude to certifikát roven hodnotě tomu, co vystavuje VÚPS profesionálním zaměstnancům pivovarů, ale svojí vypovídající hodnotu to bude mít.

A teď už k samotnému kursu:

Seminář senzorické hodnocení piva – základní úroveň

Obecné podmínky:
Místo konání - zasedací místnost VÚPS, Praha 2, Lípová 15
Počet účastníků kurzu 10 -15
Jeden seminář bude složen z 4 setkání, která se uskuteční v časovém intervalu 2 měsíců. Program je složen z teoretického výkladu a praktického tréninku cca 50% - 50%.
Doba trvání jednoho setkání cca 3 hod.

Účel semináře:
Naučit účastníky přesně a reprodukovatelně popsat důležité chutě piva. Na základě úspěšného absolvování testu dostane účastník osvědčení „Degustátor piva“ s platností na 1 rok.

Program:

Setkání 1.
: Významné chutě:
Trénink 10 chutí piva, které jsou významné pro český typ piva. Isoamylacetát, medicinální, diacetyl, DMS, oxidační, fenol, světelná, acetaldehyd, papírová nebo autolyzační. Bude se pracovat s koncentracemi 3x práh.

Setkání 2.
: Základní chutě:
Trénink zaměřený na plnost a hořkost piva.

Setkání 3.
: Rozpoznávání druhů piv:
Trénink zaměřený na schopnost rozlišit některé druhy piv, které jsou v prodeji v ČR.

Setkání 4.
: Závěrečný test
Vyhodnocení účastníků na základě praktického testu.

Všechny setkání budou doplněny teoretickým výkladem k problematice.

Budou probíhat dva kursy. Jeden, který se uskuteční v týdnu a druhý, který bude pro změnu víkendový(sobotní), aby se ho mohli účastnit i mimopražští zájemci.

Předpokládané zahájení prvního běhu kursu je úterý 24.10. a po té následující tři úterky. První sobotní sezení je naplánováno na sobotu 28.10. Aby byl kurs zahájen, musí se sejít deset zájemců. Toto číslo vychází z náročnosti přípravy vzorků k degustaci a s ohledem na lidský faktor.

A teď asi to nejdůležitější – kolik takový kurs stojí. Běžná cena, která je určena všem, je 4 500 Kč. Máme však pro vás speciální nabídku. Připravujeme Spolek znalců piva,o kterém jsem již uvažovali před několika měsíci a jehož idea vzešla z našich degustací a ze setkání s vámi, našimi čtenáři. Protože je ale ještě vše připravováno, zatím vám jen prozradím, že cena pro členy SZP bude mnohem příznivější – bude totiž činit 1 900 Kč. Informace o samotném SZP vám přineseme na začátku října.

A jak do takového kursu přihlásit? Jednoduše - stačí poslat email s vašima iniciálama na emailovou adresu redakce@svetpiva.cz a my vám pak pošleme registrační číslo, které bude zároveň sloužit jako variabilní symbol při platbě.

A k čemu vám vlastně podobný certifikát bude? Jednak se naučíte hodnotit a degustovat piva, za druhé připravuje na pozdní podzim degustační soutěž restauračních pivovarů a homebrewingu. Degustační komisi budou tvořit jak profesionálové ,tak i proškolení čtenáři. Ale o tom více koncem října v samostatném článku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání