úvod
homepage

Rauchweizen.cz vytisknout článek

Přidáno: 1. srpna 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,68 hodnotících Hodnotících: 28 počet zobrazení Zobrazeno: 6420x

Dnes vám přinášíme informace o našem druhém pivním speciálu z řady „Objevte svět piva“ - o pivu rauchweizen.

Jak jsme psali už u našeho prvního piva weizenbock, rádi bychom vás seznamovali s pestrým světem piva nejen prostřednictvím informací a diskusí, ale hlavně také možností vlastní ochutnávky. Proto jsme ve spolupráci s restauračním pivovarem Pivovarský dům v Praze zahájili vaření pivních speciálů, které se buď ještě na našem trhu neobjevily, nebo je to tak dlouho, že si podobná piva nikdo z žijících pivovarských pamětníků neměl možnost ochutnat.

Druhé z řady těchto piv je rauchweizen.cz (jméno piva je složenina z názvu pivní kategorie a sufixu .cz na znamení toho,že se pivo vařilo v Čechách), který nás napadl při návštěvě Bamberku na jaře letošního roku. Kdo se někdy trochu zajímal o nakuřovaná piva, určitě ho hned napadne jediná možná volba – pivovar Schlenkerla. A je to správná trefa. Právě zde při popíjení jejich piv rauch, včetně rauchweizenu, jsme se shodli, že toto je to pravé pivo, které v naší řadě rozhodně nesmí chybět! Kombinace banánové vůně správného pšeničného piva spojená a kouřmem speciálního sladu vytváří harmonickou dvojici, která musí uchvátit každého. No, každého asi ne, neboť piva rauch ze své podstaty nejsou určena běžnému konzumentovi, ale odvážím se tvrdit, že většina čtenářů Světa piva by si na něm pochutnala. Takže od rozhodnutí vařit toto pivo neuběhlo ani pár měsíců a my vám nyní můžeme předložit výsledek našeho snažení. O tom, co od tohoto piva můžete očekávat, se rozpovídal autor receptu, Ing. Jan Šuráň, spolumajitele firmy Pivo Praha, kterou veřejnost zná zejména díky výše zmíněnému restauračnímu pivovaru Pivovarský dům a nově také díky Pivovarskému klubu v Karlíně:

Rauchweizen, kouř v názvu i chuti. Krajová specialita bavorského Bamberku poprvé v Česku a poprvé v pšeničném pivu Weizen. Další rarita internetového serveru SvetPiva uvařená ve spolupráci s Pivovarským domem. Rauchweizen.cz je tmavé pšeničné pivo s koncentrací původní mladiny 12,00 %, obsahem 5,0 % obj. alkoholu. Klasická banánová vůně pšeničného piva se prolíná s lehkými kouřovými tóny čerstvého uzeného a karamelovým až připáleným základem. To vše doplněno tmavou barvou, vysokou plností a jemnou hořkostí.

Toto pšeničné pivo je spíše lehčího charakteru a pro svou zajímavou chuť i vůni se hodí jako doplněk k sladkým jídlům a chladnějším večerům.

Tmavé pšeničné pivo se silnou intenzitou kouřové vůně a chutě, nižším obsahem alkoholu, silným řízem, vysokou plností a jemnou hořkostí. Charakteristickým rysem je kouřová chuť čerstvého uzeného masa, vysoká pěnivost a zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin.

Mně už jen zbývá poděkovat sladovně Weyermann v Bamberku, která nám poskytla speciální slady. Nakuřovaný slad a tmavý pšeničný slad u nás nikdo nevyrábí a bez jejich pomoci bychom jen těžko mohli náš rauchweizen uvařit.


Nesmím také opomenout pro čtenáře informaci asi nejdůležitější, tedy kde náš speciál budou moci ochutnat. Jedná se o „klasická“ místa, kde se již točil i náš weizenbock:
Praha :
Pivovarský klub, Karlín
První Pražská Tramway, Spořilov
Studentský klub Blanice, Jižní Město
Hradec Králové – jak jsem byl informován, pivo bylo již prodáno
Klatovy – pivní studio Modrý Abbé
Plzeň – září – Zachs Pub

A na závěr mi dovolte, abych vám zde představil naší první etiketu. Protože na rauchweizen ještě není úplně hotová, nezbývá mi, než abych smazal rest z minula a ukázal vám aspoň tu, kterou jsme připravili pro pivo weizenbock, které plánujeme vařit opět na podzim.

Etiketa piva weizenbock.cz
Etiketa piva weizenbock.cz

Etiketa piva weizenbock.cz v plném rozlišení ve formátu PDF.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání