úvod
homepage

Dvakrát o chmelu vytisknout článek

Přidáno: 25. května 2007  •  Autor: Zdeněk Rosa
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,67 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 10739x

Dnes vám přinášíme dvě zajímavé aktuality, které se týkají chmelu. První informuje o získání zeměpisné ochranné známky Evropské unie, druhá pak přináší informaci o chmelařském muzeu.

ŽATECKÝ CHMEL získal zeměpisnou ochrannou známku Evropské unie - chráněné označení původu.

Na základě Nařízení Komise č. 503/2007 z 8.5.2007 bude 29.5.2007 v Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení zapsán název Žatecký chmel.


Komise uděluje ochranné známky "chráněné označení původu" (PDO) a "chráněné zeměpisné označení" (PGI). První známka, kterou dostal Žatecký chmel je přísnější, to znamená, že všechny prvky podílející se na produktu musí pocházet z dané oblasti za použití uznávaného know-how. V druhém případě stačí, když v dané oblasti probíhá aspoň jedna důležitá fáze výroby, zpracování či přípravy výrobku.

Žádost o toto označení podal v roce 2004 Svaz pěstitelů chmele ČR, když příprava na žádost a jednání s Evropskou Komisí a Úřadem pro průmyslové vlastnictví trvala již od počátku roku 2002.

Označení Žatecký chmel se týká jemného aromatického chmele (všech registrovaných klonů Žateckého poloraného červeňáku) ze Žatecké chmelařské oblasti. V rámci Evropské Unie se jedná o první udělené označení týkající se chmele a o jedno z prvních označení udělené českému zemědělskému nebo potravinářskému výrobku.

Chráněné označení původu (PDO) je název regionu, určitého místa nebo ve výjimečných případech země, kterého se používá k označení zemědělského výrobku nebo potraviny, které pocházejí z tohoto regionu, určitého místa nebo země, a jehož kvalita nebo vlastnosti jsou převážně nebo výlučně dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho neodmyslitelnými přírodními nebo lidskými faktory, a jehož výroba, zpracování a příprava probíhá ve vymezené zeměpisné oblasti.

CHMELAŘSKÉ MUZEUM V ŽATCI ZNOVU OTEVŘENO

V pravé poledne bylo 5. května po roční rekonstrukci otevřeno pro veřejnost Chmelařské muzeum na náměstí Prokopa Velikého. Největší chmelařské muzeum světa bylo doplněno novou expozicí v prvním patře a novými multimediálními prvky včetně animovaného filmu o chmelu v přízemí. Chmelařské muzeum je otevřeno od května do října, vždy od pondělí do soboty od 10.00 do 17.00.

Více o muzeu nawww.muzeum.chmelarstvi.cz nebo e-mail: Muzeum@chmelarstvi.cz
Vladimír Valeš, manažer - 724 431 422

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání