úvod
homepage

První a jediný mezinárodní pivní etalon vytisknout článek

Přidáno: 23. května 2007  •  Autor: David Staněk
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,43 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 12464x

Třetího dne měsíce června L. P. 2001 byl slavnostně odhalen první mezinárodní pivní etalon metru piv na světě. (Mezinárodní etalon – zhmotněná míra k definování, realizaci a šíření jednotky – neboli mezinárodní vzor měrové jednotky.)

Stalo se tak nedaleko Prahy, v malé vísce Dobříč. Zmíněná obec leží na frekventované cyklotrase Praha – Karlštejn, a tak prohlídku královského hradu můžete spojit se zastávkou u výše uvedeného monumentu, zasvěcenému – čemu jinému než – pivu.


Zátiší s pivy

Etalon jest tvořen mramorovým prototypem výbrusů otisků deseti pivních půllitrů (zcela jistě) a otisku jednoho panáčka (není zcela jisté), kterýžto je řádně úředně zaregistrován a zaevidován. K zadělání malty ku spojení mramorových bloků bylo použito, jak velí česká stavitelská tradice, celé kopy vajec z daru pana starosty.



Detail cedule


Metr piv

Duchovním otcem této skulptury je nejmenovaný renesanční surrealistický hrnčíř Michal Jůza. A nebyl by to on, kdyby jeho dílo nebylo citlivě zasazeno do prostředí paloučku.



Etalon a jeho duchovní otec Michal Jůza.

Pivní etalon je velmi vkusně a zejména stylově (na základě doporučení na slovo vzatého odborníka RNDr. Jiřího Sádla, Csc – pracovníka botanické sekce Akademie věd) doplněn alejí PIVOněk.



Alej pivoněk

Sympatické jest, že pivní etalon je situován pouze několik desítek kroků od místního hostince (na čepu Staropramen 10° a Granát, otevřeno od 15:00 do 23:00; zatím bez kuchyně, protože restaurace je otevřena po dlouhém přerušení činnosti a současně je dokončována její rekonstrukce). Cyklovýletem zdevastovaným tělům je možno (s ohledem na otevírací dobu hostince spíše při návratu) spočinout na několika přítomných lavičkách a s oroseným půllitrem piva se při oddechu kochat pohledem, hledícím přes monument do dáli, do rozprostírajících se žírných lánů (z našeho pohledu optimálně osetých právě se zelenajícím, vlnícím, sklízeným, ječmenem, popřípadě již pouhým ječným strništěm)*. Anebo si téměř ve finále lze celý výlet nepatrně délkově protáhnout o nějaký ten „metr“... Nemusíte se praničehož obávat, jelikož s pomocí příměstské MHD jste, na konečné metra Zličíně, i s „unaveným“ kolistou coby dup.

* Nehodící se škrtněte, a to dle právě probíhajícího ročního období, či momentálního stavu na výše uvedených rolích.



Zátiší s pivem
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání