úvod
homepage

České odrůdy chmele představeny na BrewExpo America vytisknout článek

Přidáno: 27. dubna 2006  •  Autor: Zdeněk Rosa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 7953x

V týdnu od 10. do 14. dubna se v Seattlu konala konference amerických pivovarů Craft Brewers Konference spolu se světovou soutěží piv World Beer Cup 2006 a tyto dvě akce doprovázela výstava dodavatelů pro pivovarský průmysl BrewExpo Ameri

Poprvé v historii se této akce účastnil Svaz pěstitelů chmele České republiky s expozicí „Český chmel - Tradice kvality“, která představovala české chmelové odrůdy a nabízela účastníkům řadu propagačních materiálů týkajících se českého chmelařství a využití českých odrůd při vaření piva. Všichni návštěvníci výstavy, kteří se v naší expozici zastavili, měli velmi dobré znalosti o Žateckém chmelu a jeho použití, ale další české odrůdy byly pro ně z větší části novinkou, a to i přesto, že v nabídce některých amerických distributorů tyto odrůdy jsou.

Rozvoj malých pivovarů v USA

Sektor malých a středních pivovarů (Craft Brewers) je v porovnání s celkovou produkcí piva stále relativně malý, ale oproti velkým pivovarům zaznamenává každý rok významný nárůst. Loni vzrostla výroba piva tohoto segmentu, který zahrnuje přes 1300 pivovarů o 9 % na 8,3 mil. hl. Z pohledu tržeb se pak jednalo o nárůst o 13,5 % na více než 4,3 mld. USD. Velmi důležitým hlediskem pro nás je i to, že spotřeba chmele na 1 hl. piva u těchto pivovarů je významně vyšší než světový či americký průměr.

Největšími pivovary v tomto segmentu jsou Boston Beer Co. (Samuel Adams Boston Lager) s prodejem v roce 2005 1,64 mil. hl, Sierra Nevada Brewing Co. s 718 000 hl, New Belgium Brewing Co. s 410 500 hl a dále J. Leinenkugel Brewing Co., F.X.Matt Brwing Co., Widmer Brothers Brewing Co., Redhook Ale Brewery, Pyramid Alehouse, Deschutes Brewery a Alaskan Brewing and Bottling Co.

Více než polovina z 50 největších amerických pivovarů se nachází v pěti státech USA, po sedmi v Kalifornii a Wiskonzinu, pět v Oregonu a po čtyřech v státech Colorado a Pennsylvania. Největšími americkými producenty piva jsou společnosti Anheuser-Busch, Miller Brewing Co. a Coors Brewing Co. Přes hranici 100 000 hl se v loňském roce dostalo 26 amerických pivovarů, nad produkcí 1000 hl se nacházelo v minulém roce 218 pivovarů.

Vaření piva se stalo pro Američany v posledních 20 letech opravdovou vášní což potvrzuje i ta skutečnost, že vedle 1400 pivovarů se v USA zabývá domácím vařením piva (homebrewing) přes 10 000 lidí.

Soutěž World Beer Cup 2006

Tato soutěž se koná v USA každé dva roky. S každou soutěží přibývá počet účastníků. Prvního ročníků v roce 1996 se zúčastnilo 600 piv z 250 pivovarů z 20 zemí. Letošního ročníků se zúčastnilo celkem 2221 piv z 530 pivovarů z 55 zemí. Ze zahraničí pocházelo 36 % vzorků piv a ty si také odnesly 36 % ocenění. Piva hodnotilo celkem 109 degustátorů ze 17 zemí. Piva byla hodnocena celkem v 85 kategoriích ve třech hlavních skupinách - smíšené pivní styly, piva ležáckého typu (evropského a německého původu, severo-amerického původu), a piva typu Ale (belgického a francouzského původu, britského původu, německého původu, irského původu a severo-amerického původu).

Z českých pivovarů přihlásily do soutěže svá piva pivovary Budějovický Budvar, Krušovice, Herold Březnice, Holba, Litovel, Náchod, ZUBR, Radegast a Velké Popovice. V kategorii č. 19 Bohemian-Style Pilsner, kde bylo přihlášeno celkem 39 piv, zvítězilo pivo značky Imperial z Královského pivovaru Krušovice před Budějovickým Budvarem, který se v USA prodává pod názvem CZECHVAR. Další české piva se neumístila.



Příprava vzorků pro hodnocení kategorie Bohemian-Style Pilsner.

Nejúspěšnějším státem v hodnocení byla Kalifornie s celkem 25 umístněními. Nejúspěšnějším středně velkým pivovarem byl Firestone Walker Brewing a nejúspěšnějším velkým pivovarem Miller Brewing Co.

Nejoblíbenějším pivním stylem v oblasti státu Washington, kde se soutěž konala je Pale Ale nebo IPA (India Pale Ale), které obsahují velká množství chmele, a jejichž hořkost je pro běžné konzumenty evropského ležáckého piva až nadměrná. Ze všech stran je však cítit velký zájem o různé styly piva a různé možnosti chmelení a používání různých odrůd chmele či typů sladu.

Konference amerických pivovarů se koná v příštím roce v Austinu ve státě Texas a World Beer Cup v roce 2008 v San Diegu v Kalifornii.

Zdeněk Rosa ml. - Svaz pěstitelů chmele České republiky

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání