úvod
homepage

Zlatý pohár Pivex - Pivo 2006 vytisknout článek

Přidáno: 7. března 2006  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,42 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 7654x

Do 14. ročníku odborné degustační soutěže piv ZLATÝ POHÁR PIVEX - PIVO 2006 se přihlásilo 23 pivovarů s počtem 43 značek piv. Soutěž piv proběhla ve dvou kategoriích - světlé výčepní pivo (22 značek) a světlé ležáky (21 značek).

Soutěž spolupořádají Veletrhy Brno, a.s. a SNIP & CO, reklamní společnost, s.r.o. Odborným garantem degustací je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Je uznávána pivovarskými odborníky za jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnějších degustačních hodnocení piva v České republice.

Soutěž probíhá dvoukolově. V prvním kole v listopadu 2005 a ve druhém v únoru 2006 byly degustovány vzorky piva dodané přihlášenými pivovary. Hodnocení provádějí odborní degustátoři ze soutěžících pivovarů, dále z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a dalších odborných institucí. Veškeré degustace probíhají anonymně pod dohledem notáře, zástupců odborného garanta a organizátora soutěže.

Degustátoři hodnotí především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další eventuální chuťové vlastnosti či jiné příznaky (např. v barevnosti, jasnosti apod.). V každé části soutěže jsou u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a hodnocení VÚPS Praha. Výsledky obou kol se sčítají, přičemž se zveřejňuje pořadí piv umístěných na prvních třech místech v celkovém pořadí. Vítěz obdrží „ZLATÝ POHÁR PIVEX“. Piva, která v obou částech soutěže dosáhnou mimořádných výsledků (dle zvláštních kritérií) a neumístí se na prvních třech místech obdrží „Certifikáty kvality“. Výsledky soutěže byly oficiálně vyhlášeny v Kongresovém centru hotelu Voroněž v Brně na Galavečeru pivovarníků a sladovníků večer 6. března 2006 od 19 hod. Součástí tohoto pivovarnického setkání bylo také vyhlášení oficiálních výsledků z odborné soutěže Král výčepních ČR – PIVEX 2006. Soutěž je součástí doprovodného programu Mezinárodních gastronomických veletrhů SALIMA 2006, které proběhnou v Brně ve dnech 7. - 10. 3. 2006.

KATEGORIE SVĚTLÝ LEŽÁK (11-12% EPM)

VÍTĚZ
GAMBRINUS PREMIUM světlý ležák

Plzeňský Prazdroj, a.s. – závod Plzeň

2. MÍSTO
BŘEZŇÁK světlý ležák

DRINKS UNION a.s. - pivovar Velké Březno

3. MÍSTO
HOLBA Premium

Pivovar HOLBA, a.s.

KATEGORIE SVĚTLÉ VÝČEPNÍ PIVO (DO 10% EPM)

VÍTĚZ
ZUBR GOLD

Pivovar ZUBR, a.s.

2. MÍSTO
VELKOPOPOVICKÝ KOZEL VÝČEPNÍ SVĚTLÝ

Plzeňský Prazdroj, a.s. – pivovar Velké Popovice

3. MÍSTO
OSTRAVAR DESÍTKA

Pivovary Staropramen, a.s. – pivovar Ostravar

Za vyrovnanou kvalitu obdrželi certifikáty kvality:

OSTRAVAR PREMIUM (Pivovary Staropramen, a.s. – pivovar Ostravar)
PRIMÁTOR PREMIUM (Pivovar Náchod, a.s.)
JANÁČEK EXTRA (Pivovar Janáček, a.s.)
STAROBRNO TRADIČNÍ (STAROBRNO, a.s.)
STAROPRAMEN SVĚTLÝ (Pivovary Staropramen, a.s.)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání