úvod
homepage

Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století vytisknout článek

Přidáno: 22. prosince 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,75 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 7875x

Hledáte zajímavý vánoční dárek na poslední chvíli? Má být obdarovaným někdo, kdo se zajímá o pivo? Třeba by mu udělala radost následující publikace, která si prodělala křest v nedávné době.

České pivovarství dostalo v předvánočním období pěkný dárek. Je to obsáhlá publikace „Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století“, jejímž autorem je významný a uznávaný sladařský a pivovarský odborník a publicista Antonín Kratochvíle. Tato unikátní kniha zachycuje nejen vývoj odvětví, které se po letech ústrků výrazně prosazuje v současné české ekonomice (svým exportem pozitivně ovlivňuje saldo zahraničního obchodu), ale nabízí také mnoho informací z oblasti výroby, vývoje techniky a technologie i oblasti daňové. Je-li však kniha něčím zvlášť specifická, pak tím, že věnuje nemalou pozornost těm, bez nichž by se české pivovarství po letech stagnace sotva mohlo tak významně rozvíjet jako dnes – tedy odborníkům, jejichž jména často zapomínáme nebo už je odvál čas.



„České pivovarství dnes vděčí za svou pozici nejen dlouholeté historii a tradici, ale stálo, stojí a věřím, že vždy stát bude i na kumštu lidí, kteří spojovali své dovednosti, znalosti a vysokou odbornost s technickou a technologickou vyspělostí i v dobách, které pivovarství nepřály,“ uvedl při slavnostním křtu knihy Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „A musím připomenout ještě něco velmi důležitého – na výrobě našeho piva se podílejí lidé, pro něž je typické láska a fandovství ke své profesi,“ dodává Jan Veselý.

Knihu vydal Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., za významné podpory Českého svazu pivovarů a sladoven. Publikace, která má 265 stran textu, obsahuje řadu tabulek a grafů. Je rozdělena do šesti kapitol a doplněna mnoha přílohami, mj. o významných profesních organizacích českého a československého pivovarství a sladařství, a přehledem pivovarů od počátku do konce 20. století. V knize je také rozsáhlý jmenný rejstřík. Unikátní publikace volně navazuje na typově podobné dílo, které u nás naposledy vzniklo před více než sto lety, na přelomu 19. a 20. století.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 22.12.2005 10:50 Komentovat
Cena a prodej honza22.12.2005 10:50
Kniha stoji 315 Kc a zakoupit se da v redakci casopisu Kvasny prumysl- kontakt na...
Kratochvíle v Národním zemědělském muzeu Tomáš Maier22.12.2005 09:49
Mimochodem, pan Antonín Kratochvíle má 25. 1. od 17:00 přednášku v Národním...
dostupnost Jiří Kaňa22.12.2005 09:30
Kde je možné knížku koupit/objednat?
Vyhledávání