úvod
homepage

Zpracování chmele v Žatci vytisknout článek

Přidáno: 7. prosince 2005  •  Autor: Zdeněk Rosa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 6804x

Zpracování českého zeleného zlata splňuje i ty nejpřísnější kvalitativní požadavky všech světových pivovarů

Jediným zpracovatelem chmele v České republice je CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec. Družstvo, které je vlastněno českými pěstiteli chmele má pobočné závody ve všech chmelařských oblastech České republiky. Zpracovací linky pro granulaci chmele jsou však pouze v centru českého chmelařství, v Žatci. Je zde jeden závod pro granule typu 90 a jeden závod schopný jak zpracování chmele do granulí typu 90, tak i do granulí typu 45. Tento závod se řadí mezi nejmodernější provozy pro zpracování chmele na světě, vedle těchto kapacit má družstvo v provozu také stále tradiční linky pro lisovaný chmel.

Za rok 2004 bylo celkem zabaleno 5.306 tun chmele. Ze zabaleného množství bylo cca 600 tun zahraničního chmele. V roce 2004 podíl granulí typu 45 představoval 38,4 % celkového balení, podíl typu 90 tvořil 56,8 % a 4,8 % byl podíl lisovaného chmele.

Zpracování chmele se v letošním roce rozběhlo již koncem srpna a třísměnný provoz byl zahájen 5.září, tedy cca o měsíc dříve než v jiných letech. Do konce listopadu bylo zpracováno 2 596 t chmele, což je o 226 tun více než v minulém roce a dá se tedy předpokládat, že tato sezona bude výjimečná i z pohledu celkového zpracovaného množství chmele.

Zpracování chmele je pod stálou kvalitativní kontrolou
Závod pro zpracování chmele je certifikován dle ISO 9001:2000 a HACCP. V měsíci listopadu proběhla úspěšně i certifikace ISO 14 001:2004. Závod má také americký certifikát FDA a probíhají zde pravidelné audity nadnárodních pivovarských společností. Jen za posledních několik měsíců navštívili žatecké závody zástupci oddělení kvalitativní kontroly z pivovarů Carlsberg, Heineken, Kirin a další. Pravidelné kontrolní návštěvy provádějí také pracovníci Plzeňského Prazdroje, a.s., který je součástí světové pivovarské skupiny SABMiller a také největší světová pivovarská skupina InBev, jejíž součástí je například pivovar Straropramen. Zpracování českého chmele probíhá tedy soustavně jak pod vnitřní, tak vnější kontrolou a podle všech kontrolních závěrů splňuje nejpřísnější kriteria na kvalitu zpracovaného chmele.

Laboratoře jsou členem systému skupiny AHA se sídlem ve Švýcarsku. Členy jsou nejdůležitější laboratoře v Evropě. Tato skupina kontroluje kvalitu práce členských laboratoří a zveřejňuje výsledky testů.

V minulých letech došlo také k významným úpravám skladovacích kapacit, kdy část skladů byla přebudována na klimatizované sklady. Skladování v klimatizovaných skladech a to jak surového tak i zabaleného chmele snižuje poklesy alfa hořkých kyselin a odpovídá současným požadavkům pivovarů. Bude tedy nutné dále v těchto rekonstrukcích nebo budování nových skladů pokračovat. To si však žádá velké finanční náklady a proto se pro tyto projekty hledá spolufinancování z některých evropských podpůrných programů.

Přísná je i kontrola původu chmele

5306 t zpracovaných v roce 2004 představuje téměř sto tisíc obalů s chmelem. Každý obal s chmelem (chmelový žok nebo hranolový obal na chmel) je po naplnění usušeným chmelem u pěstitele zaplombován a označen štítkem, který nese údaje o názvu obce, kde byl chmel vypěstován, název odrůdy chmele, chmelařské oblasti, popřípadě chmelové polohy, ročníku a pořadovém číslu žoku. Celý proces certifikace chmele je pod kontrolou Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), který má své pracovníky také na začátku a na konci procesu zpracování chmele. Na základě tohoto dohledu nad původem chmele vystaví pro zpracování chmele ÚKZÚZ Ověřovací listinu, která chmel doprovází do pivovaru.

Aktuální informace ke zpracování chmele poskytl ing. Jaroslav Urban, ředitel závodů pro zpracování chmele CHMELAŘSTVÍ, družstva Žatec.

Tisková zpráva svazu pěstitelů chmele České republiky.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání