úvod
homepage

Pivní samet vytisknout článek

Přidáno: 24. října 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,81 hodnotících Hodnotících: 22 počet zobrazení Zobrazeno: 6961x

Příznivci restauračních pivovarů a homebrewingu se mohou už teď těšit. Ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem pořádáme malou přehlídku homebrewingu a restauračních pivovarů.

Myšlenka byla jednoduchá – Národní zemědělské muzeum (dále jen NZM) pořádá půlroční výstavu o českém pivovarnictví a o vaření piva vůbec, má do konce roku volný prostor, tak proč tam neuspořádat doprovodný program? Naštěstí, od myšlenky k dohodě byla cesta velice krátká, neboť management NZM pivu opravdu přeje. Proto vám nyní mohu zvěstovat milou novinu – v termínu od 10.-12. listopadu (čtvrtek-sobota) se v budově NZM uskuteční první malá přehlídka restauračních pivovarů. Původně jsme jí chtěli sice pojmenovat „Pivní revoluce“, ale na základě připomínek pivovarů s poukázáním na to, že chystáme něco na způsob defenestrace českého pivovarnictví, jsme od tohoto názvu ustoupili. Navíc je to akce malá, low-cost, a ani nechceme české pivovarnictví převrátit naruby. Chceme jen umožnit pivařům objevit svět piva restauračních, malých a ještě menších pivovarů. Proto „Pivní samet“ a ne revoluce.

V textu jsem zmínil termín „low-cost“ akce. Protže na homebrewing výrazný sponzoring neseženete , restaurační pivovary zamíří do Prahy spíše z plezýru a z lásky k pivu, nebude se rozhodně jednat o bombastickou akci. Spíše to bude akce v duchu hesla „Co je malé, to je milé“. Jak jsem již zmínil, přehlídka bude mít dvě (respektive tři) části:
1/ homebrewing
2/restaurační pivovary
3/ degustační soutěž restauračních pivovarů

Ad 1/ homebrewing – zde bychom vám rádi umožnili setkání stejně „postižených“ jedinců ve spojení s prezentací věcí, které se okolo homebrewingu točí. Tudíž zde budete moci potkat jak pravověrné homebrewáře (učast přislíbili Sváťa Strava z Brna, nebo Petr „Antéňák“ Hošek z Hradce Králové), tak i zkouknout nějaké to vybavení – od jednotlivých částí až po celé pivovárky. Nebudou chybět ani extrakty, kvasnice a další věci.

Ad 2/ restaurační pivovary – zatím máme domluveno na 15 restauračních pivovarů, které by se zde měly prezentovat ať už formou vlastního stánku nebo dodávkou svého piva. Doufáme, že se nám podaří sehnat větší počet těchto skvělých piv, ale snad i možnost ochutnávky vzorků z Dražíče, Štramberku, Valašského Meziříčí, Vsetína, Žamberku a dalších, bude pro vás dostatečnou návnadou k účasti.

Potvrzené účasti jednotlivých pivovarů vám zde budeme postupně zveřejňovat. Navíc plánujeme prodejní stánek společný pro všechny zúčastněné strany - k zakoupení zde budou tácky, lahvová piva, trička, pohledy, prostě vše, co souvisí s danými mikropivovary (samozřejmě záleží na tom, co kde jednotlivé pivovary vůbec mají).

Ad 3/ degustační soutěž restauračních pivovarů– proč uspořádat degustační soutěž právě restauračních pivovarů a ne námi propagovanému homebrewingu? Důvody jsou tři:
- Degustační soutěž homebrewingu byla v dubnu, další bude v dubnu roku následujícího. Nejlepší vzorky totiž chceme poslat na největší degustační soutěž světa do USA., která je právě o homebrewingu.
-Možnost spojení výsledků naší degustační soutěže s výsledky táborksého Palcátu, který zatím jako jediný umožňuje degustovat piva z mikropivovarů v samostatných kategoriích. A pokud dá pivní Bůh, a my se dočkáme i pokračování přiští rok, zkusíme oprášit myšlenku „pivního grandslamu“. Více informací vám přiblížíme v brzké době v samostatném článku z klávesnice šéfredaktora časopisu Kvasný průmysl, Františka Frantíka.
- Dát možnost našim čtenářům, kteří se pravidelně účastní našich degustací, aby své znalosti uplatnili v praxi. Proto si dovolím touto cestou vyzvat všechny ty naše čtenáře, kteří by měli zájem se stát členy degustační komise, aby nás kontaktovali na email redakce@svetpiva.cz.

A ještě jedna dobrá zpráva pro homebrewáře na závěr: na začátek příštího roku plánujeme zahájení činnosti Spolku příznivců homebrewingu v Čechách. Členství by spočívalo kromě zaplacení příspěvků :) ve výhodnějších podmínkách koupě surovin, slevách na seminářích pořádaných ve spolupráci jak s pivovary (Starobrno a české pivní speciály, Primátor a silná piva, Pardubice a porter), tak i restauračními pivovary (Richter Pub a pšeničná piva). Více informací vám přineseme v nejbližší době opět v samostatném článku.

Na závěr mi dovolte shrnutí základních informací:

Pivní samet – Nultý ročník přehlídky homebrewingu a restauračních pivovarů
Místo konání: Národní zemědělské muzeum na Letné (budova hned vedle Technického muzea)
Termín akce: 10.-12. listopadu 2005
Otevřeno: čt+pá – 14:30 – 21 hodin
so 11 – 22 hodin
Vstupné: 30 Kč. V případě zajištění degustačního jednotného skla se cena o tuto částku zvýší.
Zastoupené pivovary: Dražíč, Štramberk, Valašské Meziříčí, Vsetín, Žamberk

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 06.11.2006 11:50 Komentovat
bude,ale trochu... honza06.11.2006 11:50
jinak. Dozvite se jeste tento tyden v samostatnem clanku.
Také bych se přimluvil Zbyněk Holan06.11.2006 11:41
Jo, jo to byla povedená akce, zvláště nabídkou piv!
DALŠÍ ROČNÍK BUDE? Robert05.11.2006 20:10
Dobrý den, minulý "nultý ročník" se nám velmi líbil, stane se tato akce tradicí nebo to...
žádost o zaslání výsledků ochutnávky Jana Dohnalová16.11.2005 10:24
Dobrý den p. Kočka, zajímaly by nás výsledky degustace malých pivovarů a jejich umístění .
Vyhledávání