úvod
homepage

Bud, Budweiser, Budvar, B...never ending story vytisknout článek

Přidáno: 22. listopadu 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,5 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 5902x

Není to tak dlouho, co jsme u nás psali (ZDE) o známkoprávním sporu, jehož podstatou je používání označení piv „Bud, Budweiser...“. Tento nekonečný příběh napsal další díl. A protože s

Někomu to sice může připadat fádní až téměř otravující psát dokola o něčem, co s největší pravděpodobností nebude mít brzké řešení. Ale nám to přijde zajímavé také proto, že se zde hádají dva pivovary z jednoho města, což je nejspíš situace ojedinělá nejen na úrovni české pivovarnické scény. Dalším zajímavým faktem je, že pivovary nemají daleko k tomu, aby sáhly po zbraních nejtěžšího kalibru. Jen mě mrzí, že se bohužel nedozvíme, kolik je to stojí. Podle mého názoru je v dnešní době každá koruna do investic dobrá. Na druhou stranu ale ochranná známka a logo na etiketě je lepší propagace než nová pasterizační linka. Kdo ví.

Ale zpátky k vývoji událostí posledních dnů. V pondělí BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR vydal tiskovou zprávu, kde oznámil významné vítězství v sousedním Polsku nad svým odvěkým rivalem, BUDVAREM. Ten to ale hned v úterý dementoval svojí TZ. A protože se dá očekávat další vývoj, dnes vám tyto TZ přinášíme v pořadí, v jakém jsme je obdrželi.

Pondělí:

BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR zvítězil nad Budvarem v Polsku

BUDĚJOVICÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR může začít prodávat svůj prémiový ležák na polském trhu pod jménem BB Budweiser Bürgerbräu. Polský patentový a známkový úřad neuznal námitky Budějovického Budvaru a zaregistroval BMP tradiční známku BB Budweiser Bürgerbräu. Jedná se o konečné rozhodnutí a nelze se proti němu odvolat – (pozn.: Budějovický Budvar může maximálně soudně napadnout Polský patentový a známkový úřad.)


„Jsme rádi, že další stát Evropské unie, tedy Polsko a jeho patentový a známkový úřad, potvrdil historická práva BMP k označení Budweiser. Při rozhodování byla historická skutečnost, že BMP použil v roce 1802 jako vůbec první na světe označení Budweiser pro pivo z Budějovic, jedním z důležitých argumentů pro neuznání námitek Budějovického Budvaru, který se snažil naší registraci překazit,“ říká generální ředitel BUDĚJOVICKÉHO MĚŠŤANSKÉHO PIVOVARU Miroslav Leština. „V posledním roce jde o další případ, kdy evropské soudy a patentové úřady zemí EU rozhodují ve prospěch BMP. Domnívám se, že bychom měli s našimi obchodními konkurenty uzavřít koexistenční dohodu o klidu zbraní a věnovat se spíše rozvoji vlastních obchodních aktivit, nikoliv právním útokům proti sobě. Americká strana se směje tomu, že dva z jednoho města se perou mezi sebou,“ dodává Leština.

Přihláška ochranné známky "Budweiser Bürgerbräu" byla podána v Polsku dne 23. 11. 2000. Proti její registraci podal 5. 11. 2001 námitky Budějovický Budvar n.p. Ve sporu, který trval 5 let, argumentoval BMP tím, že slovo "Budweiser", v překladu "Budějovický" je označení geografického původu výrobků, a nemůže samo o sobě vyvolávat záměnu ochranných známek, jsou-li rozlišeny jinými slovními a obrazovými prvky na etiketách piva. Dále poukazoval na rozhodnutí soudů v obdobných případech v jiných státech, na mezinárodní a evropské registrace označení původu a také na to, že jeho předchůdce historicky užíval označení Budweiser Bier a Budweiser Bürgerbräu mnohem dříve, než vznikl Budějovický Budvar n.p. Polský patentový a známkový úřad nakonec tyto argumenty uznal a vydal Osvědčení o zápisu ochranné známky č. 168 187 Budweiser Bürgerbräu.


Úterý

Reakce pivovaru Budějovický Budvar ke známkoprávní situaci v Polsku

Zveřejněné prohlášení BMP je zavádějící a zkreslené. Budějovický Budvar, n.p. proto považuje za nutné uvést informace na pravou míru. V žádném případě se nejedná o konečné a definitivní rozhodnutí polského patentového úřadu, protože tam funguje jiný systém než například u nás. Polský úřad pouze formálně zveřejnil registraci. Proti zmíněné registraci podal Budějovický Budvar již 7. listopadu 2006 své námitky s řadou argumentů. V minulých dnech tedy začalo standardní námitkové řízení před patentovým úřadem (nikoliv před soudem), které potrvá asi 6-9 měsíců. Teprve po ukončení tohoto námitkového řízení vydá patentový úřad rozhodnutí, kterým buď potvrdí platnost registrace, nebo ji zamítne. Rozhodnutí patentového úřadu bude možné napadnout žalobou u správního soudu. BMP často argumentuje tím, že má historická práva k užívání pojmu „Budweiser“. BMP ale není univerzálním právním nástupcem původního německého pivovaru, jak tvrdí, a z tohoto důvodu mu žádná „historická práva“ nenáleží. „Není to subjektivní názor nebo pocit Budějovického Budvaru. Letos v červnu to v rozsudku k jiné kauze výslovně potvrdil i Vrchní soud v Praze,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V Polsku platí při registraci ochranných známek jiný systém než například u nás. Polský patentový úřad po provedení formálního průzkumu a s přihlédnutím k případným připomínkám třetích stran přihlášku ochranné známky formálně zaregistruje a registraci zveřejní. „Registrace ochranné známky, o níž hovoří BMP, je pouze formálním aktem, o jehož platnosti bude polský patentový úřad teprve rozhodovat v rámci řízení o námitkách ze strany Budějovického Budvaru. Nejde o konečné rozhodnutí, jak tvrdí BMP. Polský patentový úřad tedy v žádném případě dosud pravomocně nepotvrdil jakákoliv práva BMP k označení „Budweiser Bürgerbräu“,“ doplňuje Petr Samec. Po zveřejnění registrace standardně nastává fáze, kdy subjekty, jejichž práva mohou být registrací poškozena, mohou proti registraci podat námitky. Budějovický Budvar, který má v Polsku mimo jiné výhradní práva k ochranné známce BUDWEISER, tak učinil již 7.11. 2006 a námitky podal. Nyní tedy běží standardní námitkové řízení, které bude trvat 6-9 měsíců. Budějovický Budvar má v Polsku platně registrované ochranné známky „Budweiser“, „Budweiser Budvar“ a „Budweiser Budbräu“. Těchto ochranných známek se poslední rozhodnutí polského patentového úřadu nijak nedotýká.

BMP rozpoutal proti Budějovickému Budvaru v minulosti řadu soudních sporů, především v souvislosti se spekulativní snahou získat pro sebe ochranné známky s prvkem „Budweiser“. Své údajné nároky přitom BMP opírá o tvrzení, že k používání pojmu „Budweiser“ má historická práva a považuje se za univerzálního právního nástupce původního německého měšťanského pivovaru, založeného v roce 1795. Tato historická práva však neexistují. BMP vznikl až v roce 1992. Letos v červnu Vrchní soud v Praze v rozsudku k jiné kauze výslovně uvedl, že způsob vzniku BMP „vylučuje pojmově univerzální právní nástupnictví po jakékoliv právnické osobě“, tedy včetně bývalého německého pivovaru.

A co vy, naší čtenáři? Na které straně stojíte? A jaké řešení by vám přišlo za dané situace nejvhodnější? Koupě Měšťanského pivovaru Budvarem? Prodej Budvaru investorům? Vstup amerického giganta na náš trh?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání