úvod
homepage

Pozor, otvíráme! vytisknout článek

Přidáno: 20. června 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,42 hodnotících Hodnotících: 47 počet zobrazení Zobrazeno: 8817x

Lepší než čtení si textů o roztodivných chutích, vůních a barvách, které nám báječný svět piva přináší, je mnohem zajímavější a zábavnější tato piva rovnou ochutnat. Ale kde je u nás vzít?

Když se člověk zamyslí, kde u nás tyto pivní laskominy má zakoupit, dojde k trudnému závěru, že mnoho možností nemá. Je pravda, že zejména v Praze je situace o něco lepší (vždyť se to odráží i v písních, např. "Pražákům těm je tu hej" :) ), výběr možností petřejší, ale celkově je situace neradostná. Ještě pokud člověk hledá piva zástupců menších pivovarů, tak šance na úspěch je solidní, taktéž nabídka belgických speciálů je u nás uspokojivá, ale jinak je to bída s nouzí. A přitom mnohé pivni velmoci, mnohdy neprávem opomíjené, mají co nabídnout i rozmazlenému pivnímu fajnšmekrovi. Taková pale ales a piva IPA z Anglie, imperial stouty a piva steam beer ze Spojených států, baltic portery z Polska nebo Pobaltí a mnohé další země se svými typickými představiteli jsou perlami světového pivovarnictví, které nám ale bohužel zůstávají ukryty kdesi ve specializovaných obchodech s pivem za hranicemi našeho státu.

A pokud pivař už snad takový obchod s pivem u nás najde, má smůlu, rozhodne-li se zakoupit malý soudek jím vybrané značky. Většinou se totiž nabídka omezuje na lahvové pivo. A pokud chcete i sud, vaše šance na úspěch rapidně klesá. A chtít i sud a lahvovou formu u zahraničních piv, dostáváte se do oblasti nazývané Utopie.

A protože i my rádi zavítáme do specializovaných obchůdků v zahraničí, okukujeme bohatou nabídku jak ležáků (lagerů), tak i pivních speciálů, rozhodli jsme se se pokusit o něco podobného i v našich zeměpisných končinách_. Proto si vám dnes a tady dovoluji oznámit, že příští sobotu, 25.6., slavnostně otvíráme malý prodejní sklad na Praze 6 - Střešovicích.

Pokud čtete pozorně, neuniklo vám, že nepíšu o obchodě, ale o prodejním skladu. Není to obchod, je to sklad, kde se bude prodávat pivo. Pivo jak sudové, tak i lahvové, české ležáky (desítky i speciály), tak i piva zahraniční provenience. A proč že to má být sklad a ne obchod? Vedly nás k tomu finanční důvody. Je jednodušší a lacinější mít prodejní sklad, než sklad a obchod. Možná jednou (snad i v blizké budoucnosti) se nám podaří otevřít opravdový obchod se vším všudy, co k tomu patří. V současné době si ale musíme vystačit s tím, co máme. Snad se nám ale podaří kompemzovat diskomfort nakupování pestrou nabídkou piv jak lahvových, tak i sudových.

Rozhodně si netroufám tvrdit, že tento prodejní sklad je přesně to, jak bych si představoval vysněný obchod s pivem. Ale jak jsem již psal, začátky jsou těžké a proto ta volba prodejního skladu. Navíc na tordíl od konkurence si zakládáme na tom, že se u nás o daném pivu dozvíte téměř vše. Proto odbornou část prodeje budou zajišťovat studenti potravinářské průmyslovky v Praze a studenti VŠCHT. První degustační školení absolvují koncem června tak, abychom na vás byli včas připraveni. Po té minimálně jednou za měsíc proběhne další degustační škoelní podle toho, jak se v naší nabídce objeví nová piva. A protože začátek, tak jak začátky občas bývají, bude nejspíš chaotický, rozhodli jsme se v první fázi 14 dnů mít otevírací dobu jen několik hodin. Přesněji řečeno otevírací doba bude od 14 do 18:30 hodin. Plánujeme postupně přidávat tak, abychom uspokojili každého. Navíc po Praze budeme mít zajištěn i rozvoz objednaného piva.

Teď se nejspíš ptáte, jaká piva máme pro vás přichystána. Co se týče českých pivovarů, můžete se těšit na piva z nabídky pivovarů Herold Březnice, Lobkowicz, Malý Rohozec, Krakonoš, Zlatopramen, Samson, Platan, Vyškov, Janáček, Starobrno, Primátor, Žatec. Rozjednáváme i další. Co se týče zahraničních piv, rozhodli jsme se pro následující postup: každý měsíc pro vás připravíme nabídku piv buď jednoho státu - na červenec to budou piva rakouská, nebo piva jedné kategorie (například piva pšeničná v srpnu - srovnání bavorkých a belgických zástupců). Pokud se nějaké pivo uchytí, zařadíme ho do pravidelné nabídky. Touto cestou vám snad zajistíme neustálý přísun pivních laskomin, které jak pevně doufáme, vám každý měsíc dají důvod se k nám vrátit. Proto na říjen plánujeme americký pivní Halloween, na listopad belgická klášterní piva a na prosinec Vánoční pivní trh.

Zkátka nepřijdou ani příznivci domácího vaření piva. Budou zde pro vás přichystány jak základní suroviny - slady, chmel, kvasnice (spodní, svrchní, pšeničné, stoutové) české i zahraniční, tak i doplňky vybavení homebrewáře. Úplný přehled vám přineseme v nejbližších dnech.

Dobrou zprávu máme i pro ty, kterým schází naše pravidelné degustace. V letním období se můžete těšit na dvě degustace pod vedením zkušeného degustátora - za prvé to budou pva rakouská, dále pak piva pšeničná. Jen nám prosím dejte trochu času, abychom se poprali s úvodními problémy spojenými s rozjezdem našeho prodejního skladu.

Na závěr mi dovolte malé shrnutí:

Název: Prodejní sklad Svět piva.cz
Místo: Praha 6 - Střešovice, Cukrovarnická ul. č.p. 78
Nabídka piv: sudová, lahvová, české i zahraniční pivovary
Ostatní nabídka: suroviny pro domácí vaření piva, doplňky a vybavení homebrewáře, prodej celých pivovarů, zapůjčování party píp a chladícího zařízení, prodej suvenýrů, pivovarnická literatura
Parkování: Ano
Otevírací doba: do půlky července 14-18:30
Slavnostní otevření: sobota 25.6. 12 - 19 hodin. Ochutnávka piv českých i zahraničních pivovarů, teplé občerstvení, prohlídka prodejního skladu. Akce se koná za každého počasí.

Vážení čtenáři, těšíme se na setkání s vámi. Vynasnažíme se vám postupně nabízet piva, která nás po cestách za objevováním světa piva zaujala. Doufáme, že osloví i vás. Pokud máte nějaké náměty, návrhy, která piva zařadit či do budoucna neopomenout, pošlete nám prosím email na redakce@svetpiva.cz. Každá rada je drahá, jak praví staré české přísloví. A my si vašich rad vážíme. U nás rozhodně neskončí v koši.
Dej Bůh štěstí!

V současné době můžete u nás zakoupit sudová a/nebo lahvová piva těchto pivovarů a značek:

Bakalář
Beamish stout
Carlesberg
Edelweiss
Eggenberg Naturtrüb
Foster´s
Granit bier
Herold
Ježek
Konrád
Krakonoš
Lobkowicz
Naturparkbier (Schremser)
Nessie (Eggenberg)
Newcastle Brown Ale
Pivo Praha
Platan
Primátor
Rychtář
Samichlaus
Schremser roggen
Spirit of hemp
Starobrno
Urbock (Eggenberg)
Žatec

Kromě piva je k dispozici rovněž propagační materiál (sklo, ubrusy, trička apod.) a základní suroviny pro domácí vaření piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání