úvod
homepage

Na pivních slavnostech v Českých Budějovicích vytisknout článek

Přidáno: 15. června 2005  •  Autor: Petr Pavlas
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,2 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 6360x

Tento víkend patřilo budějovické výstaviště pivu a přes nepřízeň počasí nebyli návštěvníci zklamáni

Do metropole jižních Čech jsme se z Klatov vypravili v sobotu a již při nástupu do vlaku před 11.hodinou pršelo. Od půl třetí do sedmi naštěstí pro nás pršelo jen chvílemi, na výstavišti bylo dostatek krytého sezení a návštěvnost nebyla vzhledem k deštivému počasí nijak velká.

Cesta od hlavního vchodu byla lemována stánky pivovarů Samson, Ježek, Černá Hora, Eggenberg, Platan, Topvar ze Slovenska a jediného restauračního pivovaru Krkonošský Medvěd z Vrchlabí. Ten nabízel překvapivě pouze filtrovaná piva (10, 12, 14, tmavá 12 a tmavá višňová 12). Překvapila mne velmi nízká hořkost piv z Vrchlabí, což jsem u desítky považoval za nedostatek.

Jihlavský Ježek jako jediný zde nabízel kvasnicové pivo (11), jelikož však bylo přechlazené nebylo jej možno náležitě vychutnat.





Pokud bychom měli vyhodnotit celkovou kvalitu prezentace vlastního pivovaru, u nás by vyhrálo Vrchlabí a Protivín, jejichž stánkům nebylo co vytknout. Navíc měli vlastní krytou plochu.

Pevné stánky okolo hlavního pódia s hudbou patřily jako obvykle největším pivovarům (Prazdroj, Budvar, Staropramen a Krušovice), zájem o pivo zde však byl pranepatrný. Svou roli v tom zřejmě sehrály i ceny. Zatímco u stánků menších pivovarů cena nepřesahovala 20 korun, zde tuto hranici překračovaly i některé desítky, rekordní byla cena ležáku Budvar (30 Kč). Takováto cena na pivních slavnostech v mateřském městě pivovaru nás opravdu překvapila. Nicméně jsme sem nepřijeli ochutnávat piva, která jsou všude.

O kus dál rozvinul svůj stránek Drinks Union pouze s jedenáctkou Zlatopramen, jako by nic jiného tato skupina nevyráběla. Vedlejší stánek nabízel bez jakékoli reklamy ležák Poutník z Pelhřimova.





Okolí hlavního pódia s hudbou patřilo největším pivovarům.


U výčepu Královského pivovaru Krušovice jsme nezahlédli ani jednoho zákazníka.

Významným obohacením sortimentu piv byla řada výčepů v hale. Zde pořadatelé degustační soutěže nabídli veřejnosti k ochutnání za opravdu příjemné ceny řadu piv z těch pivovarů, které neměly vlastní stánek. Asi si už nevzpomenu na všechny : Janáček, Rychtář, Pernštejn, Holba, Regent, Bernard, Konrad, Svijany, Primátor … Jedinou nevýhodou této skvělé přehlídky bylo zřejmě špatné nastavení tlaku v sudech, protože snad všechna piva nezřízeně pěnila a tak se čekání dost protahovalo.



Výčepy s pivy z degustační soutěže.

Přestože jsme se hodně snažili, všechno jsme ochutnat nemohli. Nabídka byla tak pestrá, že to nebylo v lidských silách. Odcházeli jsme na vlak a ani jsme ještě neznali výsledky degustační soutěže Pivo České republiky, které byly vyhlášeny již dopoledne. Cesta rychlíkem příjemně utekla, neboť jsme se zde setkali s Chodyho skupinou z Nepomuku a tak jsme se mohli podělit o své čerstvé zážitky z této k pivu tak přívětivé akce.

Zásluhou Milana Edla jsou na webu přístupné i další snímky Radima Váni z českobudějovických slavností piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 15.06.2005 08:44 Komentovat
ostudné ceny dadmen15.06.2005 08:44
je opravdu moc smutné, že zrovna velké pivovary(zejména místní)chtějí na pivních...
Vyhledávání