úvod
homepage

Pivní turistika vytisknout článek

Přidáno: 1. května 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,2 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 5553x

Znáte to. Popíjíte si báječné pivko, přemýšlíte o nesmrtelnosti brouka a tu vás najednou napadne, jak asi vypadá místo, kde ten pěnivý mok, který si zrovna vychutnáváte, stvořili. Pokud v ruce třímáte produkt domácí provenience, většinou si asi vybavíte,

Pokud můžeme usuzovat ze vzorku našich čtenářů, které potkáváme na našich degustacích, seminářích homebrewingu nebo kteří nám píší emaily, tak to s naší pivařskou populací nevypadá až zas tak špatně. Spíše naopak. Většina z těch, které jsem uvedl výše, již nějaký ten pivovar, restaurační pivovar nebo alespoň pivní festival navštívila. Je to skupina, která se živě zajímá o dění na domácí pivovarnické scéně a není jí líto obětovat nějakou tu korunu, aby se dojeli podívat do právě otevřeného brewpubu. Bohužel podle našeho čtenářstva však ale celou populaci hodnotit nemůžeme. Dělení na pouhé konzumenty a na pivaře, pro které pivo není jen chlazená desítka v lednici, jsme na našich stránkách již probírali, a někdy v budoucnu se k tomuto tématu jistě vrátíme. Dnes chceme nabídnout nové zážitky těm, kteří o ně stojí, a pro které návštěva pivovaru bude přínosem.

Když se člověk tak zamyslí, jakým směrem by se vydal objevovat nepoznané, nejspíš ho hned napadne cizina. Ať už ta sousední, kdy o Oktoberfestu ví i nepivaři, tak i ta vzdálenější. Zde by se mezi kandidáty na přední místa vašeho zájmu nejspíš patřila Belgie a Anglie, následovaná Spojenými Státy. Ale i třeba takové Dánsko, Finsko nebo Estonsko má také něco do sebe. A určitě by chybu udělal ten, kdo by přehlížel sousední Rakousko a Bavorsko.

A pokud si už vyberete nějaký cíl, máte většinou i důvod, proč se tam chcete podívat. Někdo chce jen navštívit pivovar, protože pivo právě jeho nabídky ho zaujalo. Někdo si přečetl článek o dané oblasti,který ho zaujal natolik, že týden strávený putováním po Belgii a jejích pivovarech mu přijde jako dobrý nápad. A někdo jiný se vydá na služební cestu za velkou louži a když už je tam, jednoduše zavítá do nejbližšího brewpubu. Důvodů se najde spousta. Někdo však s výběrem jak destinace, tak i itineráře či zaměřením své výpravy (můžete přeci v létě navštěvovat pivovary, které vaří pšeničná piva. Nebo naopak v zimě ty, které mají v nabídce bocky nebo imperial stouty), může mít dilema. A proto jsme tu my, abychom vám poradili, jak na to.

Při přípravě našeho projektu pivních cest jsme vycházeli jak z vlastních zkušeností, tak i z literatury. Samozřejmě jsme si nechali poradit i zkušenými pivovarskými harcovníky. Dali jsme to vše na hromadu a začali vybírat trasy, o kterých si myslíme, že by vás mohly zaujmout. Proto vám zde dnes předkládáme k posouzení několik variant. Na základě vašeho ohlasu se pak určí, jak dál.

VARIANTA PRVNÍ – VŠEOBECNĚ POZNÁVACÍ CESTY

A/ Rakouské příhraniční pivovary
Ačkoliv se to nezdá, má Rakousko co nabídnout i velmi zmlsanému pivnímu fajnšmekrovi. Stačí ujet několik kilometrů na jih od Českých Budějovic za česko-rakouskou hraniční čáru a jste ve Freidstatu. Místní rauchbier (pivo vařené s použitím nakuřovaného sladu) rozhodně stojí za ochutnání. Pokračujete krátkou jízdou do Schläglu, kde na vás čeká jediný klášterní pivovar v Rakousku s několika zajímavými pivy. Mě nejvíce oslovilo výroční pivo Stifter, který nezapře svrchně kvašený původ a svými vyváženými ovocnými tóny tvoří harmonický celek. Po další krátké jízdě autobusem se dostáváme za Linz do městečka Vorchdorf, kde na nás již čeká plejáda zajímavých piv z pivovaru Eggenberg. Jmenujme alespoň pivo vařené s použitím whiskového sladu, 23° Urbock a 32° Samichlaus. A protože po degustaci piva Samichlaus již opravdu nemá cenu cokoliv dál zkoušet, zůstáváme zde i přes noc. Druhý den vyrážíme směr Salzburg, kde v místním brewpubu Die Weisse ochutnáme výtečná pšeničná piva. pokračujeme do Obertumu, kde nás osvěží místní pils, abychom se vydali zpět k naší vlasti. Po cestě však ještě navštívíme pivovárek Hofstetten, farmářskou usedlost,která alespoň mě dostala. A nejen půvab tohoto místa, ale i místní medové pivo stojí za ochutnání. A pak už nás po cestě čeká jen pivovar Schremser. A pokud si zde zvolíte třeba svrchně kvašené žitné pivo, určitě nebudete litovat. Bude to ta nejhezčí tečka za tím naším programem, jak by pravil klasik.

A jak se to zvládne organizačně? Odjezd v pátek ráno kolem deváté z Prahy, aby mohli dorazit i přespolní. Návrat v sobotu večer, aby to všichni stihli zase hezky domů. Datum: zatím není určené. S největší pravděpodobností to bude koncem června. Cena: také zatím nestanovená. Ta se bude odvíjet od vašeho zájmu, kvalitě ubytování a podobných věcech. Včas vás ale budeme informovat.

B/ Poznej ostrovní piva
I druhou variantu lze zařadit do všeobecně poznávacích výletů, i když se svým charakterem liší od varianty A/. Zde totiž budeme stále na jednom místě. Pokud si přečtete náš článek o největším anglickém pivním festivalu – Great British Beer Festivalu v Londýně, pochopíte proč. Opravdu stačí navštívit tento pivní festival a směle se můžete ponořit do tajů ostrovního piva. Zde je datum určené: první týden v srpnu. Cena: každý po své ose do Londýna, ubytování se dá dohodnout hromadně. V rámci návštěvy festivalu GBBF vám zprostředkujeme degustační sezení se sládky jak anglických, tak i cizích pivovarů. Můžeme též navštívit místní pivovary Fullers a Young, specializované prodejny piva, brewpuby a v neposlední řadě i památky. K výdajům, které byste zaplatili tak jako tak, kdyby jste navštívili Londýn sami, si připočtěte částku 1 500 Kč za výše uvedené služby.

C/ Poznej pivní ráj na zemi
Varianta C/ je stejná jako varianta A/, jen je delší a týká se Belgie. Protože nejhezčí pivní festival v Belgii se pořádá první víkend v září v Bruselu, budeme ho považovat za středobod putování za belgickým pivem. Vyjede se ve středu večer z Prahy přes Německo do Belgie. Ve čtvrtek navštívíme tři až čtyři pivovary po cestě na Brusel, přespíme v hotelu, v pátek zařadíme prohlídku Bruselu a pivního festivalu zakončenou návštěvou pivního baru s nabídkou čítající přes 2 000 piv. Na sobotu je naplánovaná návštěva tří producentů lambiku a večer se vydáme zpět do Prahy, kde se očekává příjezd v neděli nad ránem. Datum je dané konáním pivního festivalu, cena se odvíjí od vašeho zájmu.

VARIANTA DRUHÁ – TÉMATICKÉ ZÁJEZDY.

A/ Letní pšeničné osvěžení
Zde se jako při putování po rakouských pivovarech vydáme na dvoudenní výlet s odjezdem v pátek nad ránem a plánovaným návratem v sobotu večer. Jen cílem našeho výletu budou bavorské pivovárky, které v letních měsících nabízejí báječně osvěžující pšeničná piva. V jiných ročních obdobích se dá vrátit do Bavorska za jiným cílem – mohou to být piva typu rauchbier, bock, märzen, klášterní piva a další. Bavorsko toho má hodně co nabídnout a vracet se sem dá donekonečna.

B/ Oktoberfest
Zde myslím není co dodat. Nejprofláknutější pivní chlastačka na světě. Milióny turistů, drahé pivo z tupláků a výběr jen z šesti pivovarů. Ale budiž. Jednou za život člověk může udělat výjimku, zejména pak když ho vede člověk nejpovolanější – František Richter z Richter pubu v Praze. Datum je stanovené na začátek října, cena jako u ostatních tras se odvíjí od vašeho zájmu.

Takže si zrekapitulujme:

- červen – rakouské příhraniční pivovárky
- červenec – Bavorsko a pšeničná piva
- srpen – Objevování ostrovních piv
- září – Vzhůru do pivního ráje
- říjen – Oktoberfest

pokud by vás něco zaujalo, dejte nám vědět na email zapivem@svetpiva.cz (typ zájezdu, případně variantu). V blízké budoucnosti vám přineseme podrobnější informace. Vaše náměty nám pak pomohou v tom, že vám můžeme lépe vyjít vstříc. Vždyť tento celý server je připravován pivaři pro pivaře.

A na závěr ještě jednu věc. Tyto cesty chceme pořádat jako cesty poznávací, ne chlastací. Ne že bychom vám chtěli něco upírat,ale degustace zde má přednost před objemy.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání