úvod
homepage

Svijanský Kníže, nejlepší to speciál vytisknout článek

Přidáno: 18. dubna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 6259x

Tedy alespoň podle mínění našich čtenářů. Dnes vám přinášíme výsledky lednové degustace světlých českých pivních speciálů (13°a 14°).

Vlastně první věcí,kterou bych měl začít, je omluva. Omluva za to, že jsme vám zatím nepřinesli výsledky degustace „dvanáctek“, kterou jsme poprvé uskutečnili i pro mimopražské čtenáře. Tyto degustace proběhly v listopadu a prosinci loňského roku, a to hned čtyřikrát. Dvakrát v Praze, pro novináře a pro naše čtenáře, a potom poprvé v Brně a Hradci Králové. A protože následovaly Vánoce, Nový rok, degustace českých speciálů, příprava našeho stánku na pivních slavnostech v Táboře, práce na novém designu našeho webu, degustace nejsilnějších českých piv světlých i tmavých, semináře o homebrewingu a spousta dalších věcí, souhra okolností tomu chtěla, že vám nyní přinášíme výsledky lednové degustace a na dvanáctky dojde později. A kdo rád degustuje, může se těšit na příval článků s touto tématikou. Ostatní ale nemusí zoufat. Tyto články budeme publikovat postupně, abychom vás degustacemi nezahltili natolik, jak se tomu stalo u homebrewingu, kdy jsme se nechali unést euforií úspěchu prvního semináře pro příznivce domácího vaření piva.

Musím se přiznat, snad to nevyzní nafoukaně, že lednová degustace mi udělala hned dvakrát radost. Za prvé to byl fakt, že se nám sešlo přes dvacet vzorků piv, čímž jsme museli tuto degustaci rozdělit na dvě části – na část první, kde se degustovaly světlé 13°a 14° a na část druhou, která proběhla v únoru. Zde se objevilo vše, co mělo alespoň 15 procent původního extraktu, ať již barvy světlé či tmavé.

Druhá věc, která mě velice potěšila je fakt, že se vás tentokrát přihlásilo na sedmdesát. A protože kapacita šalandy Pivovarského domu, kde se naše setkání uskutečňují, je 45 míst, museli jsme mnohé z vás nakonec odmítnout. Proto i další, únorová degustace proběhla ve dvou termínech. Snad tedy naše více než roční snaha nevyšla na prázdno a pravidelné degustace si u vás získaly své místo. Můžu vám také slíbit, že pro vás kromě srazů příznivců domácího vaření piva připravujeme i celovíkendové „pivní slavnosti“, aby i ti, kteří nemají čas se účastnit našich degustací, nebyli ochuzeni o možnost objevovat nová piva. Rádi bychom na tyto akce zajistili vždy 10-12 piv v čepované podobě, originální sklenice, lahvová piva pro zakoupení domů, suvenýry a podobné věci. Naší snahou je prostě vše připravit tak, abychom vám co nejvíce přiblížili danou pivní kategorii či zemi. A pokud vše půjde dobře, začneme již v květnu. U příležitosti mistrovství světa v hokeji ve Vídni a Salzburgu bychom vás rádi seznámili s pivní nabídkou našich jižních sousedů. O připravovaných akcích vás samozřejmě budeme včas informovat.

A teď konečně k výsledkům lednové degustace českých světlých pivních speciálů (13° a 14°). Nabídli jsme vám 12 vzorků. A protože jsme si uvědomili, že takový přísun vzorků a potažmo alkoholu, je více než enormní, rozhodli jsme se vynechat závěrečné určování pořadí jednotlivých vzorků u každého čtenáře. Proto vám dnes přinášíme průměrnou známku obliby jednotlivých piv tak, jak je hodnotili naši čtenáři. Piva se hodnotila tak jako obvykle na stupnici 1 až 9, kde za 1 znamená excelentní pivo, za 5 vzorek, u kterého můžete zůstat celý večer, a za 9 výsledek práce sládka, který rozhodně neměl svůj dobrý den.

A jak to vše tedy dopadlo?
Přehled piv v pořadí, v jakém byly degustovány:

Pivo: Svijanský Kníže
Pivovar: Svijany
Průměrné hodnocení: 3,6
Rozptyl hodnocení: 2 - 7
Umístění: 1.

Pivo: Opat 13°
Pivovar: Broumov Olivětín
Průměrné hodnocení: 5,79
Rozptyl hodnocení: 3 - 8
Umístění: 11.

Pivo: Malý Rohozec 13°
Pivovar: Malý Rohozec
Průměrné hodnocení: 4,45
Rozptyl hodnocení: 2 -8
Umístění: 5.

Pivo: Poutník 14°
Pivovar: Pelhřimov
Průměrné hodnocení: 5,13
Rozptyl hodnocení: 2 -9
Umístění: 10.

Pivo: Generál 14°
Pivovar: Vyškov
Průměrné hodnocení: 4,58
Rozptyl hodnocení: 2 - 7
Umístění: 7.

Pivo: Opat 14°
Pivovar: Broumov Olivětín
Průměrné hodnocení: 4,84
Rozptyl hodnocení: 3-7
Umístění: 9.

Pivo: Coménius 14°
Pivovar: Janáček Uherský brod
Průměrné hodnocení: 4,57
Rozptyl hodnocení: 2 - 7
Umístění: 6.

Pivo: Baron Trenck
Pivovar: Starobrno
Průměrné hodnocení: 4,78
Rozptyl hodnocení: 2 - 8
Umístění: 8.

Pivo: Březňák 14°
Pivovar: Velké Březno
Průměrné hodnocení: 4,16
Rozptyl hodnocení: 2 - 6
Umístění: 3.

Pivo: Herold 14°
Pivovar: Březnice
Průměrné hodnocení: 3,89
Rozptyl hodnocení: 2 - 6
Umístění: 2.

Pivo: Ostravar Strong
Pivovar: Ostravar
Průměrné hodnocení: 4,31
Rozptyl hodnocení: 2 - 7
Umístění: 4.

Pivo: Konrád Joker
Pivovar: Vratislavice nad Nisou
Průměrné hodnocení:6,66
Rozptyl hodnocení: 5 - 9
Umístění: 12.

A co z toho vyvodit za závěr?
Nejspíš jsme těch vzorků naservírovali opravdu příliš mnoho. Pro příště se budeme snažit držet celkový počet do desíti piv. Přesto se vzorky z konce nabídky umístily velice dobře. V pořadí devátý nabízený Březňák, desátý Herold a jedenáctý Ostravar obsadili 3.,2. a 4. místo. O konečném pořadí rozhodovaly setinky bodů. Kromě dvou nejlepších piv s výsledkem hodnocení do 4 a jednoho nad 6, jste volili známky v rozmezí 4 až 5,5 ( s celkovým průměrným hodnocením 4,73), což mi přijde jako velice přísné hodnocení. Hodnocení za 5 odpovídá na stupnici 1-9 pivu, u kterého sice vydržíte celý večer, které vás ale také na druhou stranu ničím nepřekvapí.

Výsledky hodnocení redakční rady vyznívají pro hodnocená piva lépe (článek ZDE) a celkem zásadně se závěry čtenářů rozcházejí. Ale jak by řekl klasik, „A vo tom to je“. Proto vlastně tyto degustace pořádáme. Jednak abychom vám nabídli možnost ochutnání nevšedních piv, a za druhé, abychom znali také váš názor. Z tohoto hlediska jsou takovéto degustace s velice rozdílným názorem přínosné.

Na závěr je tedy možné konstatovat, že vlastně naše degustační setkání mají své opodstatnění a přínos.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání