úvod
homepage

Degustace českých pivních speciálů vytisknout článek

Přidáno: 1. dubna 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,74 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 5463x

Je jasné, že klasickou výčepní „desítku“ ničím nenahradíte. Znalci piva a labužníci by však neměli nechat bez povšimnutí utěšeně se rozšiřující nabídku různých speciálů na našem trhu. Ty nejlepší z nich jsme předložili naší degustační komisi.

Tak jako vždy se degustovaná piva hodnotí na stupnici 1 až 9, kde 1 (známka, která se uděluje jen výjimečně) znamená božské pivo, 5 znamená pivo, u kterého klidně zůstanete celý večer, protože vás nijak nepřekvapí, ale ani neurazí a 9 znamená nepitelné pivo.

Sládkův Měšťan
Pivovar Braník
Obsah alkoholu: 3,4%
Lehce oxidační a esterová vůně, dobře vyvážená plnost a hořkost (trošku trpčího charakteru). Celkově tvrdší, chlapácké pivo.
Hodnocení: 3

Ambrosius speciál
Pivovar Hanušovice
Obsah alkoholu: 3,5%
Mírně sklepní vůně je naštěstí vyvážena příjemnou plností a hořkostí, které dělají z tohoto piva příjemný pivní zážitek.
Hodnocení: 3-

Klasik
Pivovar Protivín
Obsah alkoholu: 3,6%
Pivo, které se nestydí za to, že se v něm používá hojně českého chmele. Výrazné aroma i hořkost chuti jsou velmi dobře sladěny s přiměřenou plností.
Hodnocení: 3+

Rytíř
Pivovar Benešov
Obsah alkoholu: 3,6%
Příjemná chmelová, slabě parfémová vůně. Chuť vás uvítá sladkým úvodem, přecházejícím do vyvážené, silnější hořkosti. Doznívání umocňuje celkově příjemný dojem.
Hodnocení: 4+

Primus
Pivovar Protivín
Obsah alkoholu: 4.0%
Vynikající svěží vůně vás naladí na božská očekávání, chuť vás ale posílá do horoucích pekel. Hořké, trpké, sladké, chuťově nevyvážené, zklamání. Celkově se jedná o slabší vzorek z nabídky protivínského pivovaru. Rozhodně umí dělat lepší piva, viz Klasik výše.
Hodnocení: 7-

Lahváč
Pivovar Hanušovice
Obsah alkoholu: 3,5%
Vůně oxidované trávy koresponduje s trpkou chutí a vysokou plností. Pivo působí celkově příjemně semknutým dojmem. Balzám na duši i tělo.
Hodnocení: 2-

Co říci závěrem? České pivní speciály prokázaly, až na výjimky, svou vysokou kvalitu. Navíc byly výsledky až překvapivě vyrovnané. Ukázalo se, že špatné pivo už se u nás prakticky nikde nevaří ani v segmentu speciálů. Přesto jsou u nás speciály neprávem trochu přehlíženy, přitom je lze směle umístit do výkladní skříně českého pivovarnictví.

A co vy, milí čtenáři, necháte se taky občas zlákat k objevování světa pivních specialit?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání