úvod
homepage

První sraz příznivců homebrewingu v Čechách vytisknout článek

Přidáno: 18. února 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,16 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 11740x

Tak a je to tady. Konečně dobrá zpráva pro ty, kteří si chtějí uvařit, ať už z jakéhokoliv důvodu, své pivo. Příští sobotu budete mít příležitost se potkat se stejně „postiženými“ pivaři.

V půli ledna jsme na našem serveru publikovali článek(link ZDE), kde jsme zevrubně popsali, co to vlastně homebrewing znamená. Volně přeloženo se dá říct, že se jedná o domácí vaření piva. Rozsah používaných ingrediencí a technologického vybavení je u jednotlivých vyznavačů homebrewingu velmi různý. Někdo si vystačí s hrncem a plotnou, někdo jiný zase na druhou stranu před extrakty dává přednost sladu a hlávkovému chmelu. Někdo se ponořil do chytrých knih a zasvětil všechen svůj volný čas studiu vaření piva, kdežto někdo druhý zastává názor, že nejlepší metoda je ta „pokus-omyl“.Ať je to tak či onak, jedna je věc je nepopiratelná. Homebrewing u nás je roztroušená, neorganizovaná láska k pivu. A protože nám přišlo líto, že by mnozí z vás třeba i měli zájem o uvaření si várky svého piva, ale z důvodu nedostatků informací, ingrediencí, případně nemožnosti porovnávat s ostatními své výtvory, se tak zatím nerozhodli učinit, padlo rozhodnutí podpořit český homebrewing.

Jak jsme psali již v minulém článku, jako nejlepší metoda vzájemných setkání nám přišla forma workshopů. Příznivci domácího vaření piva se tak nejen mohou setkat, ale i formou ochutnávek, přednášek a diskusí se dovědět mnoho nového. A právě takový podobný workshop připravujeme na příští sobotu. Princip je jednoduchý – kdo bude mít zájem, může v sobotu 26.2. v 11:00 přijít do restaurace V cípu, ulice V cípu (hned za hotelem Palace) v centru Prahy. Počáteční hodina byla schválně zvolená na pozdější dopolední čas, abychom mezi námi mohli přivítat i mimopražské zájemce.



Pohled na restauraci V cípu z ulice Panská. Foto: Zdeněk Matoušek.


Zadní pohled na restauraci V cípu směrem k ulici Panská. Foto: Zdeněk Matoušek.

Během dne vám nabídneme hned několik „přednášek“, kde se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací, které se vám mohou hodit při vašich nejen prvních krůčcích vaření si domácího piva. Uvozovky u slova přednášky jsem zvolil záměrně. Má představa sice byla ( a je), že odborníci v dané oblasti vás seznámí s problematikou, které rozumějí,čímž vám snad pomohou rozšířit si vaše obzory. Problém může ale nastat v tom případě, že se sejde parta lidí, kde rozdílnost znalostí bude příliš veliká. To by spíše než přednášku bylo potom vhodnější zvolit formu moderované diskuse. Tuto eventualitu bude ale nejlépe řešit až na místě, až se uvidí, kdo má o co ( a v jakém rozsahu) zájem. Navíc se domnívám, že svůj volný čas vám budou věnovat lidé, kteří jsou nejen zběhlí ve svém oboru, ale kteří jsou i natolik flexibilní, že budou schopni adekvátně reagovat na vzniklou situaci.

A na co že se v sobotu můžete těšit? Dovolím si zde volně nastínit průběh workshopu:
- Úvod – Jiří Kaňa, šéfredaktor serveru Svět piva.cz – obecný úvod a organizační pokyny. Informace o chystaných změnách a vylepšeních na našem serveru.
- Ing. Jan Šuráň – spolumajitel firmy Pivo Praha, která mimo jiné provozuje restaurační pivovar pivovarský dům v Ječné ulici v Praze. Přednáška formou srovnání výrobního zařízení průmyslových pivovarů a potřeb homebrewáře.
- Bc. Ondřej Koucký - technolog VÚSP v Praze. Srovnání vaření piva v komerčním pivovaru a při homebrewingu.
- František Richter – majitel brewpubu Richter pub. Přednáška o surovinách potřebných k vaření piva nejen českého typu.
- Jan Kočka – provozovatel serveru Svět piva.cz – pivní kategorie ve světě.
- Jan Novák – šéfredaktor měsíčníku pivní magazín. Objevování slepých uliček při domácím vaření piva.
- Ing. Josef Krýsl – přední odborník na ošetřování piva. Téma přednášky je ošetřování piva.
- Košnovský – zástupce firmy Coopers pro Českou republiku. Použití mladinových extraktů při domácím vaření piva.



Interiér restaurace V cípu. Foto: Zdeněk Matoušek.

Během dne budete též mít možnost ochutnat následující piva vařená domácí cestou :
- pivo Xaver – Sváťa Strava, Brno - 12% světlé nefiltrované bez pasterizace
- pivo Večerníčkova pomsta – Jarda Novák Večerníček, Praha – pivo vařené ze sladových a chmelových extraktů
- pivo Antéňák – Petr Hošek, Hradec Králové – pivo dle jeho výběru
- pivo V cípu
- pivo Coopers – dva vzorky uvařené z mladinových extraktů firmy Coopers
- JGB - Josephs Garage Beer
- Zrzavý kocour - Břéťa Nožička, Hradec králové

Doufám, že předešlý výčet vás zaujal. Samozřejmě že se počítá s přestávkou na oběd, krátkými pauzami pro závislé kuřáky a podobné věci. Jak jsem již uvedl, výše uvedené informace a itinerář je možné měnit dle časových možností a dohody účastníků workshopu.

Naše první setkání by mělo skončit do šesté hodiny odpolední, protože právě od 18:00 hodin bychom rádi umožnili všem, tedy i našim čtenářům kteří neholdují homebrewingu, ochutnat piva, která jsme prezentovali na táborských pivních slavnostech. Můžete se těšit na Bakaláře z Rakovníka, Patriota z Janáčka, Opata z Broumova, Kácov, Primátora 16, Malý Rohozec 12 a 11, Krakonoše, Svijany Bitter a homebrew pivo Xaver. Ceny piva budou lidové, obsluha příjemná (nejspíš nahoře „s“), zavíračka v 23:00 hodin. Tudíž dostatek času na ochutnání všech piv.

A co říci závěrem? Snažili jsme se pro vás připravit takovou nabídku informací a piv, které vás osloví. Doufáme, že se nám to povedlo a že tím snad založíme tradici pravidelných setkání příznivců domácího vaření piva. Těšíme se na setkání s vámi.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání