úvod
homepage

Degustace českých pivních speciálů vytisknout článek

Přidáno: 12. ledna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 4937x

Zima, tedy alespoň ta kalendářní, je v plném proudu. To nám dává dobrý důvod k tomu, abychom v rámci Spolku znalců piva uspořádali degustaci českých pivních speciálů.

Jak je všeobecně známo, že za speciální pivo se dle litery zákona u nás považuje vše, co je silnější než "dvanáctka". Tedy každé pivo, které má vyšší obsah extraktu původní mladiny než je 12 procent,bez rozdílu chuti a barvy ( a náboženství, chtělo by se napsat). Nemá cenu zde polemizovat, zda je dělení piva na výčepní, ležák a speciální dobré a vůči zákazníkovi spravedlivé, když většina lidí si to stejně pamatuje postaru. Jednou ale máme zákon, takže se s tím asi moc nenadělá. Snad se třeba dožijeme doby, kdy na etiketě bez obav z postihu si pivovarští uvedou "stout", a ne opisné "speciální černé pivo". Ale to opravdu není námět dnešního článku, vlastně upoutávky na další degustaci.

Když se to tak vezme, tak degustace, tehdy ještě ochutnávka, silných piv, byla naše první, kterou jsme vůbec udělali. Bylo to před Vánocemi roku 2003, a nebýt pochopení a pomoci majitelů restauračního pivovaru Pivovarský dům v Praze v Ječné ulici, asi by nikdy nic nezorganizovalo. Tehdy, protože to bylo poprvé, jsme to pojali jako volnou ochutnávku silných českých piv, které se nám podařilo sehnat. Protože jsme ani neměli svoje sklenice, pilo se z toho, co bylo. Tenkrát to podle reakcí ani snad nikomu nevadilo, dílem díky pochopení účastníků, dílem toho, že poprvé to prostě není nikdy ono. Ale i dnes s odstupem musím uznat, že sklenice od Coca-Coly pro degustaci piva rozhodně není to "pravé ořechové". Od té doby se naše setkání vyvinula v moderované anonymní degustace, které vždy vede profesionální zkušený odborník, který na každý nabízený vzorek piva řekne svůj názor. A jak se časem ukázalo, největší problém vám čtenářům dělá sestavení si vlastního pořadí degustovaných vzorků po skončení degustace na základě vlastních poznámek. Ono se totiž občas není ani co divit. Například ta zatím poslední degustace, kdy jste hodnotili devět dvanáctek, by dala zabrat i odborníkoviJ.

A protože budeme tentokrát popíjet, ochutnávat a hodnotit silná piva, jejichž obsah alkoholu končí u dvouciferného čísla, změníme trošičku postup hodnocení. Tentokrát se nebude hodnotit celkové průměrné pořadí všech vzorků dohromady - ono by to totiž bylo to známé míchání hrušek s jabkama dohromady (světlá a tmavá piva, 13 14 až 21…),protentokrát výsledek bude určen průměrným známkovým ohodnocením jednotlivých piv. Převedeno do češtiny: každý si ohodnotí degustovaný vzorek na stupnici 1-9 (1 j nejlepší, 9 znamená nejhorší), udělá se průměr hodnocení za všechny účastníky a pak se určí pořadí. Zachováváme však anonymní degustaci. Značky piv, které jste pili a jejich pořadí, se dovíte až na konci ochutnávky. Přeci jen se může vyskytnout několik 13, 14. A znáte z vlastní zkušenosti, co může s vaším hodnocením udělat povědomost o značce, tedy pokud víte, co pijete:).

A jaké máme pro vás připravené vzorky? Zatím je přehled piv neúplný a je průběžně doplňován:

Hlinsko Rychtář 15, Opat 13, Březňák 14, Starobrno Trenck 14, Černý drak 13, Hostan Zámecké 13, Primátor 21, 16, Ostravar 14, Vyškov Generál 14, Malý Rohozec 13, Platan 21...

A na závěr již jen pár nezbytných obvyklých informací:
Termín degustace: pondělí 24.1.2005
Čas zahájení: 18 hodin
Místo: Pivovarský dům, Ječná ulice v Praze
Cena: zatím vzhledem k tomu, že není kompletní seznam piv, není cena stanovena
Poznámky: po skončení degustace nemusíte utíkat domů, piva je dostatek, může zůstat posedět:).
Objednávky: jako obvykle na ochutnavky@svetpiva.cz
Zatím máme 8 objednávek. Kapacita šalandy je 42 míst.
Kdo by měl zájem si zakoupit Pivovarský kalendář (článek ZDE, cena 150 Kč) s přehledem všech u nás fungujících pivovarů a spoustou dalších užitečných a velice zajímavých informací, nechť to uvede do emailu. Ušetříte tím 80 Kč za poštovné:).

Těšíme se na setkání s vámi.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání