úvod
homepage

Web pro všechny sběratele vytisknout článek

Přidáno: 18. ledna 2005  •  Autor: Michal Palán
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 7358x

Sběratelé jsou i dnes všude mezi námi. Ač se to může zdát jakkoliv divné, vzpomeňte sami, co všechno jste sbírali jako děti.

Bohužel (nebo možná bohudík :-) to většině nevydrželo ani přes pubertu. I přesto je tu ale mezi námi nezanedbatelná sběratelská menšina, o které není pochyb, že si zaslouží vlastní internetové stránky. A právě o jednom takovém webu bude nyní řeč.

Ten je určen jak mnohaletým sběratelům, tak těm začínajícím. Zpočátku se zdá, že jsou tady zastoupeny snad všechny běžné odvětví sběratelství, což je sice pravda, ale ve své podstatě je tento web pouze jakýmsi rozcestníkem na další podobné, často již specializované, stránky. Abych ale nekřivdil, na stránkách najdeme i nějaké vlastní články, takže s tou charakteristikou počkám až proberu vše, co zde najdeme.

Jako první návštěvníka upoutá katalog, který se nachází ve středu úvodní stránky. Odkazy jsou roztříděny do kategorií podle sběratelského zájmu, kde nechybí filatelie, filokartie, hokejové kartičky, něco se tu najde i pro numismatiky nebo sběratele odznaků a s prázdnou neodejde ani sběratel pivních suvenýrů, telefonních karet, zápalek a všeho, co k nim patří. Katalog se pochopitelně nemůže rozsahově srovnávat s portálovými giganty typu Centrum.cz - každá kategorie obsahuje jen okolo deseti stránek, které jsou navíc často nevalné formy, zato obsahově dostačují docela slušně. Abych byl tedy přesnější, většinou se jedná o osobní stránky sběratelů.

Záměrně jsem vynechal jednu z kategorií katalogu, jedná se o Aukce, které jsou nedílnou součástí obchodování mezi sběrateli. Podobnou funkci zde totiž plní i rubrika inzerce, kam může kdokoliv bezplatně vložit svůj vlastní inzerát, který se na stránkách po schválení od administrátorů do několika dnů objeví. Právě využívání inzerce může leccos napovědět o návštěvnosti stránek a musím uznat, že jeden či dva inzeráty za týden v každé z rubrik poukazuje na vcelku slušnou oblíbenost webu.

Webový server pro sběratele Sběratel.com
Webový server pro sběratele Sběratel.com

Další rubrikou je katalog sběratelů, kde má každý možnost zanechat své jméno, kontakt (většinou e-mailovou adresu), odkaz na své vlastní webové stránky, které jsou mezi sběrateli více než obvyklé, a nějaký ten popis svých sběratelských choutek. A pokud si myslíte, že filatelisté a jim podobní jsou jen zapšklí zabedněnci s lupou v ruce, možná by vás překvapily některé hlášky v osobním popisu, jako například: "Sbírejte známky je to zdravé :-)."

Pro komunikaci mezi lidmi naladěnými na stejnou vlnu nesmí chybět nějaké to diskusní fórum, které našlo své místo i zde. Zarážející však může být, že není až na výjimky téměř vůbec využíváno. Možná k tomu trochu přispěla jeho přílišná složitost, která i přes vcelku ucházející vzhled asi dost přizpěvatelů odradí, než přiláká. Zde by neškodilo přísloví, že méně znamená více, možná by bez všech těch uživatelských skupin a registrací přispívalo daleko lidí více.

Doposud se zatím web Sberatel.com tvářil spíše jako katalog. Najdeme tady ovšem i několik vlastních článků, které mají spíše formu magazínu. Kupodivu se ale nejedná o články o filatelii (jakožto asi nejrozšířenějším odvětví sběratelství), nýbrž o mince (tedy numismatii) a zápalky. Čtenář se zde může dozvědět zajímavosti od čištění nebo prodeje mincí či bankovek až po rozsáhlý seznam zahraničních sirkáren. Pro sběratele s tímto zaměřením může být tento web velmi zajímavým pramenem při studiích svého koníčka. Věděli jste například, že mezi námi je v oběhu nemalá část dvoustovek s africkým bezpečnostním proužkem? A že za ní někteří jedinci dají i několik tisíc? Běžte se rychle podívat do peněženky, jestli tam náhodou nějaký takový poklad nemáte...

le zpět ke Sberatel.com, poslední věcí, na kterou bych neměl zapomenout, je malé okénko na úvodní stránce, kde jsou uvedeny některé sběratelské akce, probíhající v následujících dnech. Co do obsahu jsem tedy snad na nic nezapomněl, nyní zbývá zhodnotit formu. Technicky web není řešen vůbec špatně a vzhledem k tomu, že autorem je pouze čtyřčlenná skupinka nadšených sběratelů, nemůžeme asi čekat nějaké zázraky. Zjednodušení by snad sneslo již zmíněné diskusní fórum a neuškodilo by zapracovat na grafické podobě webu. Ten využívá na dnešní poměry až příliš velké fonty, které chtě-nechtě působí spíše neformálně. A i barevné zpracování by sneslo oživení - přeci jen ponurý, šedomodrý design, který občas naruší pouze nějaká blikající reklama (naštěstí vždy k tématu), působí tak trochu na jedno brdo.

Nakonec bych ale rád zdůraznil, že u podobných webů se návštěvník soustředí převážně na obsah, který tu přes pár maličkostí nalezne, a Sberatel.com tak výborně poslouží především jako vstupní brána do světa sběratelství.

Hodnocení: 7/10

Více na Sběratel.com

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání