úvod
homepage

Nové pivovárky Lipník a Zašová vytisknout článek

Přidáno: 8. září 2004  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,18 hodnotících Hodnotících: 35 počet zobrazení Zobrazeno: 5172x

Uplynulý víkend byl ještě teplý a jako stvořený k novým kolmo-pivním cestám. (tedy na kole za pivem). Takže hurá směr Lipník.

Ještě předtím jsem v týdnu navštívil pana Sekaninu v Lipníku. Byl velmi ochotný a ukázal mi své výrobní zařízení na 2 hl. Zařízení je domácké a spilka je v upravených chladničkách. Sdělil mi, že pivo bude o víkendu k mání v pivnici G.E.M. v Lipníku.

Zařízení pivovárku v Lipníku
Zařízení pivovárku v Lipníku

V pátek jsem si pro jistotu ještě zavolal do G.E.M.u v Lipníku, zda určitě budou o víkendu čepovat Lipník - ano. Tak jsme se v krásný slunečný ranně podzimní den vypravili s kamarádem na kolech z Rožnova do Lipníku. Vyhledali jsme si pěknou trasu mimo hlavní proud aut. Cesta byla krásná (jen jednou jsem píchl) a v závěru vedla okolo Helfštýna. Shodli jsme se i v tom, že nám doma obě naše polovičky po sdělení, že jedeme 55 km na pivo, oznámily, že jsme blázni. Cestou jsme pokecali s mladým cyklistou, který nám sdělil to samé "Vy jste blázni". Jen my jsme věděli, že ne a těšili se na nový pivní zážitek.

Kolem poledne jsme dorazili do Lipníku. Pivnice má zahrádku, super, na ceduli je oznámení vedle Zubra 10 za 13,50 Kč - Lipnický ležák 11 za 15,- Kč. Takže jej mají - hurá do lokálu. Jde o klasickou pivnici s pár štamgasty. Jídlo nevedou, ale nevadí - "dáme si Lipnické". Nemám!!! Co se děje? Proč není, když vše nasvědčuje, že má mít? Nemá další pivní vedení, tak v lokále čepuje jen Zubra 10. A Lipnické čepuje jen na zahrádce v pátek a sobotu večer. Tak cca od osmnácti hodin. Nyní opravdu nemůže, trubky má pod vodou a kvůli pár pivům nezačne už teď rozčepovávat. Tak jsme si sedli se Zubrem a shodně jsme si řekli, že jsme blázni - honit se celý den kvůli pivu, které máme za rohem. Takže snad někdy příště Lipnické! Ale co - jelo se nám dobře, cesty byly příjemné a Zubr pitelný.

Chtěl bych jen upozornit, aby některý z pivařů-gurmetů nenadával na omezení ve výčepu Lipnického piva. Do zimy by se snad situace měla změnit.

Lipník - pivnice GEM
Lipník - pivnice GEM

Nakonec jsme si cestou zpět dopřáli přeci jen nový pivní zážitek. Ve ValMezu jsme si dali v Bonver Baru nové pivko ze Zašové. Sice jde o typický non stop otevřený bar, ale v odpoledních hodinách tam bylo mrtvo a venku na trávě už nám nevadilo, kde to pivo bylo točené.

A jaké že mají? Desítka světlá nepasterovaná, ale filtrovaná. Malý bonbónek - na nápojovém lístku bylo označeno jako "Bonver" 10st. světlý ležák. Zvláštní představa o ležáku. Ale na desítku to bylo velmi pitelné a chutné pivo. Z počátku mírně neutrální, středně plné (na desítku dost plné), svěží, pak lehce pronikne sladová chuť i vůně, v doznívání jemně schnoucí. Láká k dalšímu napití.

Jde o pivo, které mohu známým doporučit. Snad najdu i nějaký vhodnější lokál, kde jej čepují. A za jakou cenu? 16,-Kč/0,5l. V soutoči mají Kozla černého za 16, dále Radka 12 za 22,50 a Plzeň za 24,50. Tácky ani sudovky nemají. Měli jen sklenice s logem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání