úvod
homepage

Komentované aktuality vytisknout článek

Přidáno: 30. července 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,69 hodnotících Hodnotících: 35 počet zobrazení Zobrazeno: 4500x

Téměř každý den vám v rubrice "Aktuality" nabízíme všechny možné zprávy o pivu. Dnes vám opět přinášíme několik zpráv, které nás poslední dobou zaujaly.

Poznávat krajinu a přitom konzumovat oblíbený chmelový nápoj mohou cykloturisté v Moravskoslezském kraji od 28.6.2004 již na třech „pivních“ cyklotrasách. Stezky jsou nenáročné a samozřejmě vedou kolem řady restauračních zařízení. Nejnovější byla nazvána „Trojmezí Radegast CykloTrack“ a vede nepříliš frekventovanou částí Beskyd. Cyklisty zavede až na nejvýchodnější místo České republiky. Nošovický pivovar restaurace kolem tras zásobuje také nealkoholickým pivem Birell.

Chvályhodná aktivita. Bylo by jen dobře, kdyby se i jiné pivovary pokusily o něco podobného, stačila by pro začátek alespoň mapka (něco podobného se mi dostalo do ruky od Budvaru). Problémem možná je, že by se to dalo vykládat jako podpora konzumace alkoholu při řízení kola. Tomu se dá ale elegantně předejít zmiňovanou nabídkou nealkoholického piva.

Město Litoměřice se rozhodlo za 14 mil. Kč koupit objekt bývalé lahvárny a přilehlých pozemků uzavřeného místního pivovaru. Budou zde vytvořena nová parkovací místa. Vlastní budova pivovaru prodána nebude. Jde sice o historicky cennou budovu, včetně sklepů, radní však neví, jak by ji obec mohla smysluplně využít. Osud bývalého Korunního pivovaru v Litoměřicích tak zůstává otazníkem.

Smutná zpráva. Místo pivovaru parkoviště. „Děkuji“ tímto všem, kteří se „zasloužili“ o konec vaření piva v Litoměřicích. Litoměřický pivovar na severočeské pivní mapě stále citelně chybí.


Pivovar Litoměřice v září 2002. Foto Czech Beer Report, autor M.Krupička

Společnost Drinks Union začala budovat celorepublikovou síť vlajkových restaurací. První byla otevřena 15.7.2004 v Mladé Boleslavi. Restaurace nese název Zlatá kovadlina a její interiér připomíná náves s kovárnou. Pípa má tvar kovadliny. Síť hostinských zařízení by měla pomoci v expanzi značky Zlatopramen do nových regionů. Ještě letos budou otevřeny další čtyři restaurace, v srpnu například v Liberci. Kovadliny by neměly chybět ani na Moravě.

Konečně! Zlatopramen si nějakou skutečně reprezentativní hospodu zaslouží. Není to tak dávno, co představitelé DU zvali čtenáře „Pivního kurýra“ do ústecké restaurace „Na předmostí“ div ne jako do své vlajkové lodi. Kdo ten podnik zná, mohl jenom nechápavě kroutit hlavou. Doufejme, že se v síti Zlatých kovadlin podaří udržet vysokou kulturu čepování piva a úroveň obsluhy. Takových podniků není nikdy dost.


Zlatá kovadlina. Foto Drinksunion

Pivo v minipivovaru ve Velkého Meziříčí už dostalo pojmenování. Nakonec zvítězilo jméno Harrach. Anketu vyhlásil Lubomír Jurek, který ve městě zprovoznil minipivovar v budově bývalého Malostránského mlýna. Došlo celkem 263 návrhů. Ve spolupráci s historikem Vladimírem Makovským je roztřídili do šesti skupin podle toho, zda se vztahovaly například k městu, jeho okolí, historii nebo osobnostem. Nakonec bylo vybráno jméno předchozího majitele velkomeziříčského pivovaru, hraběte Harracha. Přesný název produktu obnoveného pivovarnictví zní Velkomeziříčský Harrach. Autoři vítězného návrhu byly odměněni soudkem piva. Malostránský pivovar bude vařit dvanácti-, třinácti- i čtrnáctistupňové pivo, světlé i tmavé.

Velmi sympatická akce, tahle anketa. Pochvalný a do souvislostí zasazený komentář najdete i v novém článku Marka Kodedy, který vyjde příští týden.

Bojuj s žízní a zvol si odměnu je název letní spotřebitelské soutěže pivovaru Zubr. Jde o nárazovou akci v supermarketech při návštěvě ochutnávkového týmu pivovaru. Při koupi 5 kusů lahví přerovského piva obdržíte po odevzdání pokladního dokladu otvírák nebo přívěšek s hlavou zubra, za 10 lahví, PETtek či plechovek dostanete skleněný půllitr s logem nebo karabinu na krk, po nákupu 20 „zubříků“ si můžete vybrat mezi baťůžkem a ručníkem.

Nemůžu si pomoct, název této soutěže mi připomíná spíš pozvánku na protialkoholní terapii. Ale batůžek by se hodil...

Na závěr zařazujeme zajímavou tiskovou zprávu z Budvaru.

Londýn, 28. července 2004 – Mezi 30-ti vybranými osobnostmi, kterým se dostalo té cti být pozván a představen britské královně Alžbětě II. na Královské zahradní slavnosti v Buckinghamském paláci v Londýně byl i generální ředitel dceřiné společnosti Budějovického Budvaru, n. p. Budweiser Budvar UK John Harley. Při této příležitosti britská královna Alžběta II. hovořila s panem Harleyem o situaci týkající se známkoprávních sporů s americkou společností Anheuser-Busch.

„Je to velká čest ocitnout se na seznamu královských hostů a být představen britské panovnici je víc než to. Hovořili jsme o dlouhodobém známkoprávním sporu se společností Anheuser-Busch a Její Výsost projevovala o danou problematiku živý zájem a byla výborně informována,“ sdělil generální ředitel Budweiser Budvar UK, John Harley.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání