úvod
homepage

Moderovaná degustace - hlas lidu vytisknout článek

Přidáno: 13. května 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,63 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 8854x

Říká se „Hlas lidu, hlas Boží“. My jsme tento hlas vyslyšeli, a proto vám dnes přinášíme hodnocení piv pražských restauračních pivovarů z pohledů vás, našich čtenářů.OPRAVA - DEGUSTACE ZAČÍNÁ V 17:30!!!

Naše poslední setkání Spolku znalců piva, které jako vůbec první proběhlo formou moderované degustace, při které se hodnotily vzorky piv pražských restauračních pivovarů (pravda, Dalešice nejsou v Praze), popisujeme ve dvou částech. Včera jsme vám přinesli názor profesionálního degustátora, ing. Miloše Hrabáka, který celý večer moderoval. Dnes vám vůbec poprvé nabízíme názor vás, našich čtenářů. Jak to dopadlo? Shodovaly se vaše výsledky a názorem profesionála?

Ještě než vás s těmito výsledky seznámím, tak mi dovolte, abych vám jen připomenul, že další setkání se uskuteční již v pondělí 17.května od 15:00 opět v Pivovarském domě v Ječné ulici v Praze. Odborným degustátorem, který vás celou degustací provede, bude ing. Jan Šuráň. Odborník s mnohaletou zkušeností jak z českých pivovarů, tak i těch zahraničních (Japonsko, Austrálie, Filipíny, Vietnam…) a zároveň spolumajitel firmy Pivo Praha, která provozuje Pivovarský dům.

Tentokrát vám budou k posouzení předložena piva mimopražských restauračních pivovarů. Přislíbeny máme vzorky z následujících restauračních pivovarů: Dobřany, Dražíč, Vsetín, Dětenice, Chýně, Dalešice, Beroun. Kapacita alandy je 35 míst, zatím si rezervovalo místo 15 čtenářů.

Tak a teď k oněm slíbeným výsledkům.
Pod jménem piva je uváděn průměrný výsledek z celkového počtu 26 odevzdaných vyplněných degustačních formulářů. Rozptyl hodnocení zaznamenává nejlepší a nejhorší hodnocení. Hodnotilo se podle klasické stupnice 1 až 9, kde 1 znamená nejlepší možné hodnocení a 9 nejhorší. Zpravidla se „1“ nedává, takové pivo vaří jen Bůh, za 5 se hodnotí pivo dobře pitelné a za 9 pivo, které již ohrožuje vaše zdraví. Dvěma lomítky „//“ jsou odděleny jednotlivé vaše komentáře k danému pivu. Tyto komentáře byly vybrány tak, aby dokreslily různorodost vašich hodnocení. Vzhledem k počtu hodnocení nebylo možné uvést všechny vaše názory na hodnocená piva.



První moderovaná degustace Spolku znalců piva a zaplněná šalanda v Pivovarském domě

Vzorek č. 1 Novoměstský pivovar 11°
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 4,22
rozptyl hodnocení 2-6
příjemná chuť, prostě tak akorát, pivo na celý večer// hrubá hořkost, pravděpodobně vařeno z extraktu, neharmonické// mladé, neuleželé pivo, hrubá hořkost// vůně nahořklá, chuť vodová, lehká, osvěžující, hodně bublinkové// pivo je až moc perlivé// mírně zatrpklá příchuť, pitelné, návštěvě bych nenabízel// příjemná, pro mě lahodná chuť, po chvíli mi přijde slabší říz// řidší, hořké dosti, nespojené, vůně příjemná

Vzorek č. 2 Pivovarský dům světlé pivo 12°
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 4,33
Rozptyl hodnocení 2-6
chlebnatá chuť, nižší pěnivost, nevyrovnaná chuť// vyrovnanější, ovocná příchuť// prázdné, hořčejší, nedrží pěna// vůně nakyslá, nevyzrálé, mdlé, posléze přechod do hořka// výborná charakteristická chuť, je stejně výrazná jako např. Rychtář// velmi zvláštní aroma, pivo připomíná jen hořkou příchutí, připomíná chuť iontových nápojů// chuť trochu bezinková, vůně kvasnicová, aromatická, doznívá na jazyku kysele

Vzorek č. 3 Jantar 13° sv. Norbert
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 3,27
rozptyl hodnocení 2-6
Hořké, štiplavé, karamel příjemný// pivo s řadou vlivů místy protichůdných, přesto chutné a povzbuzující k dalšímu napití// menší trpkost, plnější, vyrovnané// prázdnější, jinak přijatelné, cítit karamel// pivo je tak dokonale vyvážené, až je obyčejné, průměrné, ničím nezaujme// velmi lahodná chuť, pivo s velkým „P“, pivo se zážitkem na celý večer

Vzorek č.4 Minipivovar Chýně 12° polotmavé pivo
pivo je hodnoceno průměrným stupněm 4,50
Rozptyl hodnocení 2-7
chudé pivo, nemá říz, cizí vůně// velmi aromatické, slabší říz// vůně sklepní, chuť více karamelová, říz omezen, mdlé// prázdné, nevyvážené, nenasycené// hořkosladká chuť s příchutí karamelu, plísňová příchuť// sladká vůně, chuť velice příjemná, trošku těžkopádné, žádný říz// menší říz, menší charakteristická chuť, bezpohlavní

Vzorek č. 5 Bizon 16°– Minipivovar Průhonice
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 3,83
Rozptyl hodnocení 2-7
příjemný říz, sladší, příjemná vůně// vůně skoro chybí, chuť až moc sladká, aspoň že jsou v tom ty kvasnice// nakyslá příchuť, patrná již z vůně// vůně příjemná, chuť ostřejší, ale tím říz podpořen, celkem příjemné sladké doznívání// jemně perlivé, chuť vyvážená, pěna slabší// chutné, řízné pivo, ostré, chutná sladce, silné pivo

Vzorek č. 6 Pivovarský dům tmavé 11°
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 3,83
Rozptyl hodnocení 2-7
žádný říz, vůně slabá, chuť pražené kávy// vůně sladová, chuť více hořká s chutí cikorky, doznívání – nepříjemně nízká plnost// pivo z melty, babička by si možná pochutnala// chuť kávy, „vodové“ pivo// hořké dosti, až chuť kávy, slabá vůně

Vzorek č. 7 Minipivovar Dalešice 13° tmavá
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 5,44
Rozptyl hodnocení 2-7
slabě natrpklé, prázdná chuť, vodové// bez řízu, vůně slabá, řídké// výrazné kvasnice, slabý říz// odpudivá vůně, medicinální příchuť// prázdné, bez chuti, bez vůně, pouze zajímavá pěna// Vůně velmi příjemná po černém pivu, chuť velmi plná, poněkud nižší říz

Vzorek č. 8 sv. Norbert tmavé 14°
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 204
Rozptyl hodnocení 2-4
dobrá vyvážená vůně, hořčí, chuť více karamelu// vůně karamelová, chuť více hořká, zajímavá, říz výraznější, pocit vyšší hutnosti// příjemně kávové, dobré černé pivo, plnější// hořké doznění, poměrně plné// jemná karamelová vůně// chuť je příjemně hořká, když povolí teplota, začíná vonět

Vzorek č. 9 Flekovský pivovar
pivo je průměrně hodnoceno stupněm 3,83
Rozptyl hodnocení 2-6
je cítit cizí příchuť, jako by přepálené, hořké acetonové pivo ředěné vodou // vůně nevýrazná, chuť až nahořkle karamelová, přepálená, hutnost dobrá, říz odpovídající// chutné, plné, hutné, velmi dobré// vyvážené, originální

 Technické zázemí degustace - studenti VŠCHT Ondra a Martin
Technické zázemí degustace - studenti VŠCHT Ondra a Martin

Jak dopadlo vaše čtenářské hodnocení ve srovnání s profesionálem?
V průměru jste hodnotili piva přísněji než ing. Hrabák. Umístění hodnocených jsou v obou případech téměř identická, u vás čtenářů si polepšilo pivo Jantar 13° ze Sv. Norberta ze Strahova, naopak si u vás pohoršil Novoměstský pivovar se svojí „jedenáctkou“.

Ing. Miloš Hrabák:

1. místo – Sv. Norbert tmavý, hodnocení 2
2-3. místo – U Fleků + Novoměstský pivovar, hodnocení 2 až 3
4-5. místo – Jantar Sv. Norbert + Bizon 16°, hodnocení 3
6. místo – Pivovarský dům světlé pivo, hodnocení 3 až 4
7-8. místo – Pivovarský dům tmavé pivo + Chýně, hodnocení 4 až 5
9. místo – Dalešice, hodnocení 5

Čtenářské hodnocení:

1. místo – Sv. Norbert Jantar, hodnocení 3,27
2. místo – Sv. Norbert tmavé, hodnocení 3,33
3-4. místo – U Fleků + Bizon 16°, hodnocení 3,83
5. místo Novoměstský pivovar, hodnocení 4,22
6. místo – Pivovarský dům světlé pivo, hodnocení 4,33
7. místo – Chýně polotmavé pivo, hodnocení 4,50
8. místo – Pivovarský dům tmavé pivo, hodnocení 5,00
9. místo – Dalešice, hodnocení 5,44

Jen malá poznámka na závěr:
Uvědomuji si, že se hodnotila piva různých stupňovitostí a typů. Do budoucna bych chtěl zařadit piva sobě si co nejbližší, tedy například „desítky“, případně piva jedné kategorie, jako jsou krieky, o kterých se na našich stránkách již mnohokrát psalo. Zde by se také hodnotila piva různých stupňovitostí, i když u lambiků a krieků se to tak nebere, ale hlavně piva různých výrobních postupů – spontánní kvašení versus svrchní. Nicméně minimálně při našem nejbližším setkání, které proběhne již toto pondělí, se budou opět hodnotit piva ne úplně sobě si rovná. Je to dáno nabídkou daných restauračních pivovarů. Doufám, že to nikterak nesnižuje hodnotu celé myšlenky – nabídnout vám možnost porovnat si váš názor na předložená piva s názorem odborníka.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání