úvod
homepage

SPP „Pivovar roku“ - Svijany vytisknout článek

Přidáno: 16. listopadu 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 7128x

Již po patnácté včera vyhlásilo Sdružení přátel piva své favority v pivovarnictví určené na základě hlasování členské základny. Dnes vám přinášíme výsledky a komentáře předsedy SPP, Tomáše Erlicha.

Vyhodnocení piv, pivovarů a dalších kategorií v roce 2006

Desítka světlá
Když členové SPP letos vybírali nejlepší desítku roku, málokdo tušil že konečné výsledky hlasování budou tak těsné a hned sedm značek výčepních piv se srovnalo mezi sebou s rozdílem pouhých 4 hlasů! Jako nejlepší desetistupňové pivo se na základě následných anonymních degustačních zkoušek stalo nepasterizované výčepní pivo z pivovaru Bernard, na svoji kategorii výrazně plné, s hustou pěnou, výrazným řízem a jasně čitelnou hořkostí.

Celkové pořadí desítek:
1. Bernard - světlé výčepní pivo ( Rodinný pivovar Bernard )
2. Moravské sklepní nefiltrované ( Pivovar Černá Hora )
3. Březňák ( výčepní ) - ( Pivovar Velké Březno )

Jedenáctka roku
Vyhrát je těžké. Ještě těžší je však vždy vítězství obhájit. V letošním roce se to v kategorii jedenáctistupňových piv povedlo nepasterizovanému ležáku Klášter s výrazným chmelovým aroma a výraznou, ale příjemnou hořkostí ze stejnojmenného pivovaru. Svědčí to nejen o jeho neutuchající oblibě nejen mezi členy SPP, ale také i o jeho stálé kvalitě, kdy v této kategorii zvítězil během posledních let již počtvrté.

Celkové pořadí jedenáctek:
1. Klášter ( Pivovar Klášter )
2. Svijanský Máz ( Pivovar Svijany )
3. Otakar 11% ( Mešťanský pivovar v Poličce )

Dvanáctka roku
Kategorie dvanáctistupňových piv patří ze všech kategorií piv v našich zeměpisných šířkách mezi nejprestižnější, o čemž svědčí např. i vzrůstající podíl na výstavu pivovarů. Ležák který letos zvítězil - přestože pochází z velké pivovarnické skupiny - je zatím ještě stále vyráběn tradiční výrobou. Jde o pivo střední až výrazné hořkosti, plné chuti, s bohatou pěnou a krásnou zlatavou barvou. Uvidíme, zda toto výtečné pivo bude vítězit ve svých kategorích i po zavedení CK technologií a HGB v blízké budoucnosti, nyní mu však vavříny vítězů plně náleží. Ostravar Premium!

Celkové pořadí dvanáctek:
1. Ostravar Premium ( Pivovar Ostravar )
2. Dačický ( Pivovar Kutná Hora )
3. Klášter ( Pivovar Klášter )

Tmavé pivo roku
V minulém roce těsně pod stupni vítězů, letos skok na první místo. O jaké pivo se jedná? O tmavý ležák, který září na našem pivním nebi teprve něco přes dva a půl roku a přesto si již stačil získat celou řadu významných úspěchů, přestože jeho jméno si většina z nás spojí s jeho slavnějším světlým "bratříčkem". Jistě již tušíte, že jde o tmavé pivo Budweiser Budvar - tmavý ležák z budějovického pivovaru. Pivo mimořádné kvality, s velmi výrazně tmavou ( až stoutovou ) barvou a výrazné karamelové a přitom jemně hořké a suché chuti.

Celkové pořadí tmavých piv:
1. Budweiser Budvar - tmavý ležák ( Pivovar Budvar )
2. Svijanská Kněžna ( Pivovar Svijany )
3. Bernard speciální černé pivo ( Rodinný pivovar Bernard )

Polotmavé pivo roku
Šest let nepoznala tato kategorie jiného vítěze než pivo z pivovaru Staropramen. ( 4x Staropramen Granát a 2x jeho předchůdce Staropramen Millenium ) Jeho veličenstvo tak uvolnilo trůn dalšímu velmi mladému a ambicióznímu pivu, které má přeci jen poněkud silnější výzbroj, o čemž vypovídá jeho "ráže" s obsahem alkoholu 5,5%. Jde o polotmavý speciál, s tmavou, granátově bronzovou barvou, s výrazným sladovým aroma a velmi jemným řízem, o pivo z pivovaru Náchod, Primátor polotmavý 13i stupňový.

Celkové pořadí polotmavých piv:
1. Primátor polotmavý 13%. ( Pivovar Náchod )
2. Staropramen Granát ( Pivovary Staropramen )
3. Sedm Kulí ( Pivovar Ferdinand )

Speciál roku
Královská kategorie pro svoji rozmanitost. Rozdíly v chuti, barvě, aroma i stupňovitosti piv jsou značné a to je na ní právě tak krásné. O to obtížnější pak bývá tuto kategorii vyhrát. V letošním roce zvítězilo pivo, kterému se to sice málem podařilo již minulý ročník, ale pro změnu v kategorii polotmavých piv.

Jde o výjimečné pivo, nádherné sytě-jantarové barvy, plné chuti, husté pěny a příjemného řízu jenž Vás nejen svým obsahem, ale též i svým logem skutečně démonizuje. Takový je speciál roku, "Démon" z malého středočeského pivovaru Lobkowicz.

Celkové pořadí speciálních piv:
1. Démon ( Pivovar Lobkowicz )
2. Březňák - sváteční 14% ( Pivovar Velké Březno )
3. Primátor Exkluziv 16s% ( Pivovar Náchod )

Nealkoholické pivo roku
Kategorie, kterou SPP vyhlašuje pouze každý druhý rok, protože trh s tímto produktem je u nás poměrně malý. O tom, jak je však důležitý, svědčí nejen zvyšující se prodej těchto piv, ale též i celá řada nových značek na trhu, pro někoho i relativně neznámých či nedostupných. Rozhodně však toto nemůžeme říct o vítězi, o velmi osvěžujícím pivu Staropramen Nealko, které si zachovává svoji jemně hořkou chuť i výrazný říz a aroma a může se tak stát nepostradatelným společníkem na cestách.

Celkové pořadí speciálních piv:
1. Staropramen Nealko ( Pivovar Staropramen )
2. Radegast Birell ( Pivovar Nošovice )
3. Primátor Nealko ( Pivovar Náchod )

Minipivovar roku
Mezi tradičně udílené ceny patří i cena pro nejlepší restaurační pivovar v České republice. SPP je jediný subjekt, který tuto kategorii vyhlašuje a nezapomíná na stále se zvětšující skupinu těchto pivovarů. Od letošního roku navíc získává vítěz i registrovaný a chráněný titul MINIPIVOVAR ROKU.

Historie tohoto pivovárku se začala psát v roce 2004, kdy zde byla uvařena první várka piva. Vaří zde nepasterizovaná a nefiltrovaná piva, výtečný světlý 12% ležák a 14% speciál, s výrazně hustou pěnou a sladovou až medovou chutí a vedle toho tmavý, velmi příjemně hořký, výrazně temný ležák Velkomezeříčský Harrach. A přestože, na rozdíl od většiny minipivovarů nejde cestou vaření různých speciálů či jiných druhů piv, stalo se v krátké době mezi laickou, ale i odbornou veřejností pojmem o čemž svědčí např. i výsledek z letošního ročníku Pivní pečetě v Táboře.

V případě tohoto minipivovaru se též nelze nezmínit o jedinečném interiéru restaurace, rozsáhlého technického zázemí a hlavně nepřeberné a výtečné pivovarské a speciální rybí kuchyně.

Celkové pořadí v kategorii Minipivovar roku:
1. Malostránský pivovar ( Velké Meziříčí )
2. Richter Brewery ( Pivovar u Bulovky, Praha )
3. Pivovarský dvůr Chýně ( Chýně )

Pivovar roku
Kategorie Pivovar roku je nejprestižnější kategorií kterou SPP udílí. Stejně jako v předešlé kategorii, i zde má SPP zaregistrovánu na tento titul i ochrannou známku.

Přestože letošní vítěz vyhrál svou kategorii před svými konkurenty poměrně těsně, jistě málokdo si dovolí oponovat, že titul vlastní neprávem. Jedná se o nejprogresivnější pivovar v České republice, což dokumentuje jeho nepřetržitý růst výstavu piva od roku 1998 do dnešních dnů o více než 400 %. Jedná se o pivovar, který ani v době HGB a CK technologií a navzdory svému neustále se zvyšujícímu výstavu se neodchyluje od tradiční výroby piva a tradičních technologií a naopak do něj ještě investuje, což je příklad nových ležáckých tanků. Jedná se o pivovar, jehož piva se vítězně umisťují ve všech pořádaných soutěžích v České republice. Donedávna regionální a pro mnoho konzumentů donedávna bohužel neznámý pivovar, se díky úsilí svých majitelů a díky svému strategickému záměru stal všeobecně uznávanou veličinou. Titul Pivovar rok získává právem pivovar Svijany.

Celkové pořadí v kategorii Pivovar roku:
1.Pivovar Svijany
2.Pivovar Broumov
3.Pivovar Velké Březno

Naše hospoda roku
Tak jako např.ve fotbale platí, že je to z pražských klubů do reprezentace blíž, zdá se, že něco podobného funguje i v kategorii Hospoda roku, neboť druhý rok po sobě získává toto ocenění pražské výčepní zařízení. A ne jen tak ledajaké, cena totiž poputuje do tramwaye. Abychom byli přesnější, do První piwní tramwaye.

Ne, po kolejích sice tato útulná hospůdka jako tramvaj nejezdí, ale sídlí na konečné na Spořilově a jednu skoro skutečnou tramvaj naopak ukrývá ve svých zcela z vnějšku nenápadných prostorách. Stačí se jen posadit, zazvonit na zvonec a JEDÉÉÉM! A jízda to může být pořádná.

Na čepu jsou totiž k výběru vždy čtyři různá piva, přičemž z poslední pípy teče pokaždé jiné, zato vždy výborné a zajímavé pivo, především pak z malých pivovarů z ČR. Určitě bonusem je, že v základní nabídce nechybí točené pšeničné pivo (Primátor Weizenbier) a konzument není tak omezen volbou pouze ležáků a pilsnerů, jako bohužel v naprosté většině českých hospod.

Restaurace začala psát svoji historii již v roce 1997 a svérázná a neskutečně sympatická postava pana majitele Jiřího "Bejčka" Stehlíčka vtiskla duchu hospody svůj nezaměnitelný charakter, což mohl poznat při návštěvě minulý rok i pan prezident. To už se ale rok psala novodobá historie hospody a stala se tak oázou pro milovníky dobrého jídla, ale především piva, ale také whisky.

Sládek roku
Vybrat sládka roku je každý rok stále těžší, neboť počet pivovarů setrvale roste a to především díky restauračním pivovarům. Osoba, která si odnese titul sládka roku pro letošní rok, jako by byla předurčena vaření piva v minipivovarech. Svoji pivovarskou kariéru, coby učeň, začínal tento mezi pivovarníky uznávaný odborník, totiž pod hlavičkou Pražských pivovarů v jediném, kdysi funkčním minipivovárku, U Fleků a to až do roku 1997. Jeho další "pivní" cesty se však poté neubíraly po českých varnách a spilkách, jak tomu bývá u jiných, již zde vyznamenaných sládků, ale na dlouhou dobu se od České republiky zcela odchýlily. Tento sládek po dlouhé roky vařil a učil vařit pivo v Japonsku, krátce i v Koreji a Tunisku. V roce 2001 se vrátil ( pro nás naštěstí ) do Čech a stal se sládkem nově vzniklého Klášterního pivovaru Strahov, kde vaří dodnes. Vedle výtečného nefiltrovaného jantarového 13% a 14% tmavého Norberta, vaří se zde svátečně i polotmavá osmnáctka a od minulého roku i pšeničné pivo, které skutečné znalce tohoto typu piva svojí až božsky dokonalou chutí zcela dostane.

Titul sládek roku tak získá - jak již mnozí tuší - pan "starý" Martin Matuška a to nejen za svá stabilně výborná nejen spodně kvašená piva, ale SPP též chtělo vyzdvihnout činnost takto výborného pivovarníka, když pravděpodobně většina českých konzumentů si k výrobkům tohoto sládka cestu přes jejich vysokou cenu nenajde. Chceme všem říct, jak velká je to chyba.

Pivní počin roku
Honza Kočka, světpiva.cz za propagaci pivní kultury v ČR.

Poznámky:
Ještě k samotnému vyhlášení ryze pivních kategorií. Pokusili jsme se na výsledky nahlížet i např.ve srovnání s obdobnými, ale hudebními soutěžemi. Můžeme tak říct, že např. skokanem roku se stal výčepní Bernard, který z 11.místa poskočil rovnou na první v kategorii desítek. A vezmeme-li v potaz pouze první část soutěže SPP ( tedy hlasovací část ), pak v absolutním součtu bez rozdílů kategorií ( tedy jakýsi "absolutní slavík, resp.absolutní NEJ pivo" ) je s nejvyšším možným dosaženým počtem hlasů polotmavé pivo Primátor polotmavý 13%. ( Sestupem roku by se pak mohl "chlubit" tmavý Platan Granát )

Letos se hlasování zúčastnilo 804 členů, což je cca 60% členské základny SPP.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání