úvod
homepage

Moderovaná ochutnávka vytisknout článek

Přidáno: 19. dubna 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,53 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 4251x

Příští setkání Spolku znalců piva, které se uskuteční za týden, se bude odehrávat v trochu jiném, odbornějším duchu. Zahájíme ho moderovanou, nebo chcete-li řízenou ochutnávkou. Co to znamená a co vás čeká se dočtete v našem dnešním článku.

Nejdříve ale k našemu minulému setkání, které se točilo kolem polotmavých piv. Bohužel musím konstatovat, že mělo nejmenší účast z dosavadních setkání. Snad to bylo výběrem druhu piva, kdy polotmavá piva zaujímají nejmenší část pivního trhu u nás. Možná to bylo i nejmenším počtem vzorků, sedmi, které se nám podařilo sehnat. Třeba to bylo i termínem, respektive jeho změnou. Původní termín byl anoncován v článku, změnu jsem uvedl jen do našeho newsletteru. V důsledku toho se několik z vás dostavilo do Pivovarského domu v čase původního termínu aby zjistili, že se nic nekoná. Moc se omlouvám za vzniklé zmatky. A ke všemu, co se tentokrát nevydařilo, jsme navíc některé vzorky dovezli pozdě, tudíž se nabízeli nevychlazené. Chybama se člověk učí. Slibuji, že se vynasnažíme je pro příště minimalizovat.

Tímto bych poděkovat následujícím pivovarům za poskytnuté vzorky piv, bez kterých by se samotná akce neuskutečnila:

Pivovar Starobrno - pivo Řezák
Pivovar Rychtář Hlinsko - pivo Hejtman
Pivovar Ferdinand Benešov u Prahy - pivo Sedm kulí
Restaurační pivovar U Bezoušků Průhonice u Prahy - pivo Bizon 16°
Pivovar Hols Vratislavice nad Nisou - pivo Eso
Pivovar Černá Hora - pivo Kern
Pivovar Staropramen - pivo Granát

Jak jsme minule avizovali, příští setkání Spolku znalců piva se bude, alespoň na začátku, odehrávat v jiné formě, než bylo dosud zvykem. Počínaje pondělím 26.4. bychom chtěli zavést "vyšší formu" prezentace dané pivní kategorie nebo oblasti. Nejedná se o nic převratného, tedy o nic, co by se ve světě běžně nedělo. Zatím tato praxe ale u nás, alespoň co se laické veřejnosti týče, úplně běžná není.

Příští setkání, kde budete mít možnost srovnávat piva pražských a "blízko" mimopražských restauračních pivovarů, zahájíme totiž moderovanou, nebo chcete-li řízenou ochutnávkou. Co si pod takovým pojmem představit a jaký je rozdíl mezi profesionální a moderovanou degustací, na to jsme se zeptali člověka nejpovolanějšího, vedoucího Pokusného a vývojového střediska Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, ing. Miloše Hrabáka, který moderovanou ochutnávku s výkladem bude mít na starosti.

Ing. Hrabák nám k tomu řekl: "Degustace piva, lidštěji nazývaná ochutnávka, má v případě profesionální úrovně svá přesně definovaná pravidla.
Dodržování těchto pravidel je pro laika dosti obtížné, a to nejsou zmíněny velmi náročně technické předpoklady, které musí splňovat místnost, sklenice atd., ve které se degustace provádí.
Tyto pravidla nejsou nějakým byrokratickým výmyslem, ale jsou vytvořena tak, aby usnadňovaly práci degustátora a zároveň zabezpečily co nejvyšší úroveň kvality a reprodukovatelnosti výsledků senzorického hodnocení.

Zmiňovaná moderovaná degustace je kombinací laické a profesionální degustace. Cílem moderované degustace je v podmínkách, které jsou k dispozici, se co nejvíce přiblížit požadavkům na profesionální degustaci. Kombinací taktéž bude, že vlastní degustace bude probíhat "laickou" degustační komisí, ale pod vedením profesionálního degustátora, včetně vysvětlení některých základních pojmů a důkladného slovního rozboru daného piva, včetně základů jak hodnotit pivo."

Z ostatních informací jen letem světem:
Místo konání: jako obvykle to bude Pivovarský Dům v Ječné ulici v Praze.
Čas zahájení: moderovaná ochutnávka v 17:30, volná ochutnávka v 18:30. Protože prostor šalandy, kde se naše setkání konají, je omezen, přednost budou mít ti, kteří se předem objednají místo na ochutnavky@svetpiva.cz; subject: 26.4., čtenáři.

Míst k sezení je v šalandě, kde bude moderovaná ochutnávka probíhat, cca 30. Doposud se přihlásilo 16 čtenářů (místa jsme nejdříve nabídli odběratelům našeho newsletteru). S rezervací místa neotálejte, nová zkušenost rozhodně stojí za to:).

Prezentována budou piva:

Pivovarský Dům
Svatý Norbert Strahov
Novoměstský pivovar
Chýně
U Bezoušků Průhonice
Sezemice
Dětenice

Možná se ptáte, proč právě tato piva, když si je každý, kdo je zrovna v Praze, může jít ochutnat sám? Právě proto, že každý má tu možnost. Protože moderovanou ochutnávku děláme poprvé, myslíme si, že by mohl být z vaší strany zájem si dojít do prezentovaných brewpubů udělat si vlastní ochutnávku s kamarády. Zápisky budete mít z naší akce, tak proč se neblýsknout před ostatními? A navíc nám účast přislíbilo několik sládků, takže budete mít možnost položit otázky lidem, kteří stojí za prezentovanými pivy.

Tak nezapomeňte, pondělí 26.4., Pivovarský dům.

Na setkání s vámi se těší
Honza Kočka
redakce@svetpiva.cz

AKTUALIZACE: k dnešnímu dni, pátku 26.4., 1 am si místo na moderované degustaci objednalo 32 čtenářů. Zbývá jen několik málo míst.
Místo piva ze Sezemic a Dětenic bude v nabídce nejspíš 13° z pivovaru Dalešice a U Fleků.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání