úvod
homepage

Březnové setkání Klubu znalců piva vytisknout článek

Přidáno: 22. března 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,55 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 6015x

Minulý sraz Klubu znalců piva byl vzhledem k datu Svatého Valentýna o českých ochucených pivech a belgických speciálech. Na březen jsme plánovali stouty – Sv. Patrik, patron všech Irů. Změna programu je ale vyhrazena. O čem tedy bude další naše setkání?

Na stouty nakonec nedojde z technických důvodů. Sice jsme měli díky pochopení Michaela Jacksona domluveny vzorky piva z mikropivovaru Porterhouse v Dublinu, ale potřeba speciálních výčepů celou akci zkomplikovala. Tudíž jsme sáhli po jiné, neméně zajímavé kategorii piv.

V pondělí 29.3. od 16 hodin v Pivovarském Domě v Ječné ulici v Praze budete mít možnost ochutnat piva polotmavá. Rozhodli jsme se pro ně z jednoduchého důvodu: jsou opomíjenější kategorií ještě více než třeba piva černá nebo pivní speciály.

A co se za polotmavá piva u nás počítá, na to jsme se zeptali Ing. Miloše Hrabáka, vedoucího Pokusného a vývojového střediska Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

„Polotmavá piva, někdy nazývaná též granátová piva patří mezi doplňkový segment trhu, který má v poslední době vzrůstající tendenci.

Nejjednodušším způsobem výroby takovéhoto piva je tzv. „řezané pivo“, tedy směs 50 ku 50 světlého a tmavého piva. Tento způsob je ale používán až v restauracích. Takto připravené polotmavé pivo ale nemá charakteristické znaky polotmavého piva. Jedná se většinou o neharmonickou směs světlého hořkého piva a tmavého karamelového piva. I laický degustátor pak má možnost poznat, že charakter dvou původců chuti (světlého a tmavého piva) se vzájemně nejen nedoplňují, ale často i přebíjí.

Pokud se polotmavé pivo vyrábí již přímo v pivovaru, jsou k dispozici dvě základní technologie. Základem je upravená technologie pro výrobu světlého piva, kde zvýšení barvy je způsobeno přídavkem pivního kuleru, tedy barvivem na bázi karamelizovaného cukru. Nejlepší, respektive nejčistší, je taková technologie výroby, při které se využívá zvýšení barvy piva a vytvoření charakteristické chuti polotmavého piva již pomocí základních surovin. Při tom se používá slad světlý plzeňský, doplněný v malé míře bavorským nebo karamelovým sladem, případně dalšími speciálními slady.

České polotmavé pivo patří mezi tradiční typy piva u nás. I když z hlediska zastoupení na trhu se nejedná o dominantní segment, je nedílnou součástí české pivní kultury.“

A na jaká piva se můžete těšit?

Starobrno Řezák
Modrá hvězda polotmavý višňový ležák
Bizon 16 Průhonice
Hejtman 12 Hlinsko
Staropramen Granát
Sedm Kulí Benešov u Prahy
Konrád Vratislavice nad Nisou
Janáček 14 polotmavý speciál Uherský Brod
Vyškov Řezák
Pardubice polotmavé pivo
Kern Černá Hora
Grand 19 Jihlava




Na setkání se s vámi se těší redakce

Honza Kočka
redakce@svetpiva.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání