úvod
homepage

Dnes piju … Störtebeker Choco-Porter vytisknout článek

Přidáno: 2. dubna 2012  •  Autor: Weetek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4825x

Pokud odložíte předsudek, že pivo nemá chutnat jako čokoláda, můžete si vychutnat nevšední speciál ze severu Německa s opravdu osobitým charakterem.

Jsou piva, která přesně odpovídají svému stylu a pak jsou taková, která si ho sama vytváří. Jedním takovým je nepochybně Störtebeker Choco-Porter. Domovem tohoto piva je přímořský Stralsund ve spolkovém státě Meklenbursko – Přední Pomořansko, pochází tedy z regionu, který má blízko k baltickým porterům. Tady jde ale o něco jiného, i když barva by seděla. Ovšem už ve vůni se o slovo hlásí hlavně a především čokoláda. Není divu, belgickým čokoládovým sladem tu sládek nešetřil! První doušek, příjemně olejovitý a hladivý, odhaluje opět hlavně čokoládové, kakaové a trochu i kávové tóny, naopak zdárně maskuje vyšší obsah alkoholu a stupňovitost – piju poctivou šestnáctku! Tohle pivo netřeba příliš chladit, krásně se pije při pokojové teplotě a napadá mě vzpomínka na kdysi tolik populární likér Bailleys...

Stralsund byl po staletí významným hansovním přístavem na břehu Baltského moře. Pro nás Čechy není bez zajímavosti, že byl také jediným severoněmeckým městem, které dokázalo během třicetileté války odolat císařskému vojevůdci a českému šlechtici Albrechtu z Valdštejna. Historie stralsundského pivovaru je ovšem trochu skromnější, začíná až rokem 1827 a po hubených letech východoněmeckého centrálního plánování za časů NDR se dnes statečně potýká s konkurenčním prostředím tržního hospodářství.

Choco Porter
Choco Porter

Jméno získal tenhle nevšední porter po podivuhodné historické postavě. Klaus Störtebeker byl slavný pirát, který ve 14. století děsil obchodní lodě i přístavy Severního a Baltského moře. Když byl roku 1401 zajat a se svými druhy v Hamburku popraven, jejich hlavy byly naraženy na kůly a pro výstrahu vystaveny podél Labe. Legendu o spravedlivém pirátovi, který bral bohatým a dával chudým, to pochopitelně jen upevnilo a na Klause Störtebekera se v lidové slovesnosti vzpomíná dodnes. Stralsundský pivovar mu vzdal hold tímhle nevšedním pivem, které sládek Markus Berberich připravuje pouze jednou ročně a v omezené várce jako specialitu pro zimní měsíce. Na koho se letos nedostalo, ten si musí počkat na příští rok. Ale copak výjimečným zážitkům nemá předcházet to správné těšení?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 05.04.2012 09:49 Komentovat
a co kyž žádné takové předsudky nemám?? Dwarf05.04.2012 09:49
na NZ jsem pil vynikající Chocolate Ale, takže tahle chuť mi v pivu rozhodně nevadí (pokud...
Vida, Stralsund Martin Jarošek04.04.2012 10:02
Ve Stralsundu jsem v roce 1987 tři měsíce bydlel. V té době místní pivovar vařil běžně...
Vyhledávání