úvod
homepage

Dnes piju … Innstadt Doppel Bock vytisknout článek

Přidáno: 11. března 2012  •  Autor: Weetek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 4738x

Co může být lepší než dobrý bock? No samozřejmě, dvojitý bock! Popeleční středa je za námi, půst začal, můžeme se tedy do něj pustit.

Doppelbock je jedním z nejúctyhodnějších německých pivních stylů, skutečnou bavorskou specialitou, jejíž tradice byla položena v paulánských klášterech Mnichova a okolí, kde mniši vařili silné pivo pro postní období. I když se nepostím, doppelbocky miluju a celý rok se na ně oddaně těším.

Pasovský doppelbock dělá svému stylu čest. Už vůně, ve které čichám rozinky, karamel a trochu čokolády, mě naladila na komplexní chuťový zážitek. Tmavě rubínová barva rovněž, takové mají dvojité bocky být. A skutečně, po napití následuje potěšené převalování v ústech – tak bohatě a plně chutná. Prim tu jednoznačně hraje slad, chmel se jen skromně krčí vzadu a dává vyniknout té příjemné karamelové sladovosti, která ale není ulepená ani přeslazená. I přes 7,2% alkoholu je dvojitý kozlík příjemně pitelný a obsah sklenice ve mně rychle mizí.

Innstadt Doppelbock
Innstadt Doppelbock

Na etiketě všech pasovských piv se hrdě skví letopočet 1318. Vskutku úctyhodná tradice, a malý zázrak, že pivovar přežil bezmála 700 let v kraji, kudy dějiny kráčely, ale někdy i zběsile pádily. V Čechách dlouho nemělo tohle bavorské město nejlepší zvuk, bylo spojováno především s vpádem pasovského vojska do Čech roku 1611, které vedlo k abdikaci císaře Rudolfa II. ve prospěch jeho bratra Matyáše. Pasovští tehdy obsadili část Prahy a jali se ji plenit, jejich pokus o útok na Staré Město ale podle legendy zmařil malý chlapec, kterému se povedlo vystřelit z děla a obránci včas spustili železnou mříž v Mostecké věži.

Kdo někdy sledoval na některém z německých televizních kanálů nekonečné diskuse nad fotbalovými zápasy, jistě mu neuniklo slůvko Doppelpass. Kolmá přihrávka přes dva hráče, německými komentátory nade všechno ceněná. Pasovský dvojitý bock je podobně mistrovským kouskem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 16.03.2012 07:14 Komentovat
Re: Nechal jsem se inspirovat Martin Jarošek16.03.2012 07:14
K nedávným narozeninám jsem dostal přehršli zahraničních piv. Třetinkový Salvator od...
Nechal jsem se inspirovat Rudolf Beranek15.03.2012 19:02
A koupil si 2 Salvatora od Paulanera. Taky dobre pivecko.
Bock Lukáš "Elf" Provazník14.03.2012 15:59
Včera jsem si dával pouze "jednoduché" Bocky, ale bohužel jsem žádnou slast nezažil....
Vyhledávání