úvod
homepage

Pivní aktuality: Budvar boduje v Asii, Opat vyhrál v Hradci vytisknout článek

Přidáno: 9. července 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 4810x

Léto je v plném proudu a s ním souvisí přehršel pivních akcí, událostí a přísun informací s pivní pěnou. Pravidelný přehled toho zajímavějšího si vám opět dovolujeme nabídnout.

V poslední době se hodně mluví a píše o Budvaru. Část ministrů jej chce prodat strategickému partnerovi, aby se tak zalepila díra v rozpočtu, ministr zemědělství si ho chce prozatím ponechat. Zájemců o koupi by se našlo rozhodně dost, protože hlavní deviza tohoto jihočeského pivovaru tkví hlavně v jeho známkoprávních sporech s největším z největších - americkým pivovarem Anheuser-Busch. Je tedy nasnadě představa, s jakou radostí by ve sporech pokračovali velikáni typu Heineken či Carlsberg. Jedině snad SABMiller, který prostřednictvím Prazdroje ovládá polovinu českého pivního trhu, by měl s koupí, či spíše s antimonopolním úřadem, problémy.

Navíc Budějovický Budvar pokračuje ve vítězném tažení, tentokráte na asijském kontinentu, když obhájil vlastnictví ochranné známky Bud v Tádžikistánu a ochranné známky Budějovický Budvar na Taiwanu.

Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví mohli lidé 28.6.2003 poprvé navštívit v pivovaru v Dalešicích na Třebíčsku, proslaveném Menzelovým filmem Postřižiny. Dobové technické vybavení včetně varny, parního stroje a sladovnické věže, expozici mapující historii obce i pivovaru a originální kostýmy ze slavného filmu zhlédly podle ČTK dva tisíce návštěvníků. Davy lidí u několika výčepů i u vstupu do muzea potěšily především majitele, kteří areál několik let opravují. „Jsme spokojení, ale také vyčerpaní,“ řekl spolumajitel Petr Řehořka. Podle něj se musí ještě mnoho věcí dodělat a vylepšit. „Dokončit bychom to chtěli do dvou let,“ uzavřel.

Již posedmé se v sobotu 21.června otevřel areál olivětínského pivovaru pro návštěvníky rockového festivalu Broumovská kytara. Několik stovek diváků si přišlo poslechnout třináct skupin z celé republiky a ze Slovenska, které poředatele vybrali z několika desítek přihlášených.
Vítězem festivalu se u odborné pororty stala slovenská formace DIGITUS IN RECTO, druzí skončili FOURTH FACE a bronzová příčka patří kapele IN MOTION. V kategorii diváků zvítězili FOURT FACE před BRATRSTVEM KOČIČÍ PRACKY a IN MOTION. Hostem letošního ročníku byli slovenští INÉ KAFE a festival skončil vystoupením skupiny Tomáše Varteckého KURTIZÁNY Z 25. AVENUE.

Ve dnech 13. a 14. června se v prostorách letiště v Hradci Králové konal pivní festival, kterého se zúčastnilo celkem 7 pivovarů ( Náchod, Havlíčkův Brod, Ústí nad Labem, Staropramen, Kutná Hora, Pardubice a Broumov ).
Vyznavači piva po ochutnávce dávali hlasy tomu nejlepšímu. Sami konzumenti zlatého moku tak rozhodli, že nejchutnějším pivem byl broumovský OPAT. Na druhé příčce se umístil Zlatopramen z Ústí nad Labem a třetí místo obsadil pardubický PERNŠTEJN.

Jak píše Boleslavský Deník, Provozovatel podkováňského pivovaru je v konkurzu. Kvůli zadlužení poslal provozovatel pivovaru, firma A+C, sám sebe do konkurzu. "Zadlužení přesáhlo zákonem povolenou mez. Dluhy jsou v řádech milionů korun," uvedl na počátku června 2003 správce konkurzní podstaty Vít Jungbauer, který nyní řídí pivovar. Ten ale zatím ponechal ve funkci výkonný management v čele s ředitelem Antonínem Červeným. "Veškerý tok peněz však směřuje přese mne," podotkl Jungbauer. Firma A+C vlastní částečně pivovarská zařízení, je však na pronajatých pozemcích. Ty pro změnu vlastní společnost Aqua Bohemia, která pak je i majitelem části technologie. "Důvodem zadlužení je druhotná platební neschopnost. Není to ale záležitost těchto dnů, ale původ je v historii,"podotkl Antonín Červený. Krajský soud vyhlásil na firmu konkurz k 15. květnu 2003. Věřitelé mají třicetidenní lhůtu k přihlášení svých pohledávek. "Pohledávky před 15. květnem budou poměrně uspokojeny po zpeněžení konkurzní podstaty. Pohledávky vzniklé po vyhlášení konkurzu jsou pohledávkami za podstatou. Zodpovídá za ně správce konkurzní podstaty a bude je plně hradit," vysvětlil Jungbauer. V pivovaru Podkováň pracuje 54 zaměstnanců, v roce 2002 měli výstav 20 985 hl piva a 11 000 hl balené vody. Letos mají za cíl výstav 26 000 hl piva. Výstav piva za prvních pět měsíců je oproti loňsku vyšší o 12 %. Pivovar také produkuje čtyři druhy balených vod, z toho je jedna kojenecká. Podkováňský pivovar je jedním ze tří producentů kojenecké vody v republice. Oproti loňsku zatím zvýšil produkci vody o 8 %.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání