úvod
homepage

Nejlepší světlý ležák – Kozel z Velkých Popovic vytisknout článek

Přidáno: 30. září 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 5 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 6914x

Malé, střední i velké pivovary si rozdělily ocenění v soutěži kvality piv České pivo roku, kterou každoročně pořádá a u příležitosti oslav svatého Václava, patrona českých pivovarníků a sladovníků, vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven.

Celkem 21 degustátorů, sládků a pivovarských odborníků, mezi nimi též 4 dámy, v dubnu a v červnu vždy po dva dny hodnotilo 53 piv, která pivovary přihlásily do čtyř kategorií. Experty jsou zkoumány senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii, a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., v Praze.

Tradičně nejvíce přihlášených bylo v nejprestižnější kategorii světlých ležáků, 21 značek. Na prvním místě se umístil Velkopopovický Kozel Premium, jehož výrobcem je Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovar Velké Popovice. Na druhém místě skončil Zubr Premium z pivovaru Zubr, a. s., a třetí místo obsadily Krušovice, Jubilejní ležák z produkce Královského pivovaru Krušovice, a. s.

Druhou nejpopulárnější kategorii, výčepní piva, kde jich bylo degustováno 16, vyhrál Zubr Classic před pivem Zubr Gold, oba vyrábí pivovar Zubr, a. s. Ocenění za třetí místo získal Velkopopovický Kozel, světlé výčepní. Tmavých ležáků bylo letos přihlášeno sedm a degustátoři nejvíce ocenili Rebel černý z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s. Jako druhý se umístil Granát Černá Hora z Pivovaru Černá Hora, a. s., a na třetím místě skončilo Postřižinské pivo vyráběné v Pivovaru Nymburk, s. r. o.

Mezi devíti stále populárnějšími nealkoholickými pivy se stal vítězem Zlatopramen Nealko ze skupiny Drinks Union, a. s., který vaří pivovar Krásné Březno. Druhé místo získal Radegast Birell vyráběný Plzeňským Prazdrojem, a. s., v pivovaru Radegast. Na třetím místě se umístila dvě piva, Zubr Free z Pivovaru Zubr, a. s., a Primátor Nealko z Pivovaru Náchod, a. s.

Výsledky soutěže znamenají potvrzení dlouhodobého trendu mezi našimi pivy – nejlepší piva se vaří jak ve velkých, tak i menších nebo malých pivovarech, což považuji za nejlepší vzkaz, který mohou spotřebitelé od pivovarníků dostat,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Technologie použité při výrobě mohou být více či méně rozdílné, ale kritériem, podle něhož se spotřebitel rozhoduje, je kvalita piva, kterou zákazník očekává a denně testuje. Proto ji oceňuje a české pivo si stále kupuje u nás i v zahraničí,“ dodal Jan Veselý.

Téměř stovka zástupců tištěných a elektronických médií i televizních a rozhlasových stanic se letos zúčastnila novinářské ankety popularity piv Naše pivo 2009. Nominovali 69 značek, což je rekordní počet v dosavadní historii ankety. Nejpopulárnějším českým pivem mezi žurnalisty je již tradičně Pilsner Urquell z Plzeňského Prazdroje, a. s., následovaný pivem Bernard z Rodinného pivovaru Bernard, a. s. Na třetím místě se umístilo pivo Svijany z produkce Pivovaru Svijany, a. s.

Soutěž České pivo roku i anketa popularity piv Naše pivo jsou součástí dlouhodobého projektu Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích a s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus, a rovněž zlepšovat image piva.

A protože vítězem hlavní kategorie se stalo pivo Velkopopovický Kozel Premium, sluší se doplnit text o výňatek z tiskové zprávy, která k této soutěži dorazila z uvedeného pivovaru:

Velkopopovický Kozel Premium se může pochlubit příjemně nahořklou chutí a jemným sladovým a chmelovým aroma. „Premiový Kozel je jiskrný světlý ležák s obsahem alkoholu 4,8 %, za jehož úspěchy stojí především tvrdá práce všech lidí z pivovaru. Kvalita Velkopopovického piva je dána také prvotřídními surovinami, které používáme při jeho výrobě. Ať už se jedná o pramenitou vodu z lesních studní, pravý žatecký chmel nebo slad z nejkvalitnějších českých ječmenů,“ říká vrchní sládek Velkopopovického Kozla Jiří Fusek.

O kvalitě a oblíbenosti Velkopopovického Kozla Premium vypovídá i sbírka ocenění v domácích i světových soutěžích. Na svém kontě má Kozel Premium například zlatou medaili v mezinárodní soutěži kvality Monde Selection (2005, 2006), Certifikát za vyrovnanou kvalitu Zlatého poháru PIVEX (2005) nebo zlatou medaili americké přehlídky World Beer Cup (2004). „Úspěchy sklízí ale všechny naše značky. Loni dokonce Kozel obsadil první dvě místa, když se Kozel Premium musel na druhém místě sklonit v soutěži České pivo roku 2008 před Kozlem Medium. Letos skončil Kozel světlý na třetím místě v kategorii světlých výčepních piv. Na předních příčkách světových soutěží se pravidelně umísťuje i Kozel Černý,“ vypočítává úspěchy Velkopopovického piva brand manažer Luděk Baumruk.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 06.12.2009 22:20 Komentovat
dej bůh štěstí Václav06.12.2009 22:20
Kolektiv pracujících pod vedením soudruha Veselého si poctivou a svědomitou práci našich...
To snad není pravda... Dan12.10.2009 03:14
Ta porota musela být opravdu "nezávislá"! Je mi líto těch pivovarů, které vaří...
Dobrej fór. Docent30.09.2009 22:19
Vypadá to, že porota degustovala po celotýdenní pařbě.
Vyhledávání