Smutný Budvar mezi báječnými jídly
Hodnocení: 2 Hodnotících: 2 Zobrazeno: 3750x
Po pádu komunismu vznikly v Harrachově hospody z lecjakých domů. Krkonošská jídelna, která v horském městečku pod Čertovou horou slouží turistům už šestý rok, má svou přechůdkyni ve stravovacím zařízení lesního závodu.
"Co je to ta Vídeňská roštěná?" ptá se ho muž. "Maso z roštěnce, naložené s kořením, s cibulkou nahoře," dělá kuchař zákazníkovi chutě. Ten se ještě opováží: "A je to měkké?" Vyslechne si jen nevěřícné: "Ty vole..." Většina hotových jídel v Krkonošské jídelně, ozdobené figurkami Krakonošů od monumentů v životní velikosti až po pidifigurky, vyjde na 68 korun. Přesně tak drahá nebo levná svíčková s pěti dokonalými knedlíky, brusinkami a šlehačkou. Tři měkké plátky masa leží v omáčce s příjemnou barvou i chutí, v níž se nedá přehlédnout vzorné zacházení s kořenovou zeleninou.
Je téměř škoda dávat si čočkovou polévku za dvacet korun, i když při běžkařské túře přes Voseckou boudu, přijde vhod.
V Krkonošské jídelně točí tmavou třináctku Regent a desítku Budvar. Budvar stojí 17 korun, hostinský ho na stůl přinese perfektně vychlazený, leč pěna rychle opadne a po přestávkách mezi loky nezůstávají na sklenici vůbec žádné bílé proužky. Zbytečně smutný pohled. Stejně jako na plátek citrónu, spadlý na koberec nebo flekatý ubrus.
Ale jinak - pohoda tady vítězí. "Jaký je svatební řízek?" ptá se starší paní, usazená u stolu s manželem. "Velký a obalovaný," odpoví číšník. Na talíři s pestrobarevnou, bohatou zeleninovou oblohou vypadá jako zlatý šperk.
Hodnocení HN: *** (max. *****)
Krkonošská jídelna: Harrachov, nad autobusovým nádražím. Otevřeno denně od 11 do 21 hodin.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |