úvod
homepage

Anonymní moderovaná degustace. Jak to dopadlo? vytisknout článek

Přidáno: 15. června 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5190x

Po několika měsících absence jakékoliv degustace jsme se sešli ve čtvrtek 12. června u osmi světlých dvanáctek. A jak to vše dopadlo?

Nutno podotknout, že poslední „školící“ degustace, tedy anonymní moderovaná, proběhla před dosti dlouhou dobou. Ty poslední z podzimu loňského roku byly o pivních novinkách či zajímavostech převážně domácí provenience.


Takže návrat ke kořenům určitě nebyl od věci a do blízké budoucnosti plánujeme další. A určitě vyzkoušíme americký model degustace, kdy část účastníků hodnotí poměrnou část vzorků, posílají do užšího výběru předem určený počet piv, které pak ve „finále“ hodnotí všichni. Tyto degustace plánujeme prokládat těmi seznamovacími s novinkami na trhu či pivními speciály. Jak to tak vypadá, svrchně kvašená piva má v plánu nejen Pivovarský dům a Kocour ve Varnsdorfu, ale i spousta jiných minipivovarů a restauračních pivovarů.


A teď k samotným výsledkům. Jak bylo avizováno v článku, účastníci degustace dopředu nevěděli o jaké značky světlých dvanáctek se bude jednat. Alespoň to nesvádělo k přemýšlení, kterou značku zrovna pijí. Jedno měly všechny vzorky společné. Oslovené pivovary nám je na degustaci dodaly samy.


A o které pivovary šlo? Vzorky dodaly následující pivovary: Plzeňský Prazdroj(Gambrinus), Náchod, Nymburk, Kácov, Drinks Union (Louny a Březňák), Bernard Humpolec a Herold Březnice. Závěr obstaraly dvě novinky: Kaltenecker Rauchbier a Drinks Union Weizen uvařený v pivovaru v Lounech.


A konečný výsledek? Radost nejspíš budou mít příznivci malých a středních pivovarů. První místo totiž „obsadil“ vzorek světlé dvanáctky z Kácova, následovaný Heroldem a Nymburkem. Pořadí ostatních není důležité určovat. Jednak se nejednalo o degustační soutěž, za druhé při jiném složení čtenářů by výsledky s největší pravděpodobností byly odlišné. Ještě je nutno doplnit informaci, že u jediného Kácova se jednalo o „kvasničák“, což ho zajisté pro ostatním vzorkům chuťově zvýhodnilo.


A dva speciály na závěr? Potěšily oba dva. Jak Rauchbier ze slovenského Kalteneckeru, který není jen „rauch“, tedy nakuřovaný, ale má jak ve vůni, tak v chuti stopy „uzenosti“. Tak i weizen ze skupiny Drinks Union, který je určen široké veřejnosti a tudíž se jedná o rozmezí ležáku a weizenu. Příznivci a všichni ti, kteří již nějaký ten weizen ochutnali, budou nejspíš lehce zklamáni, těm ostatním toto pivo nejspíš poprvé pootevře dveře do báječného světa piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 18.06.2008 05:33 Komentovat
Výborně Martin Jarošek18.06.2008 05:33
Degustační soutěž dopadla tak, jako bych se jí účasnil já osobně. Skvělé! Kácov i...
Re: Re: G 12° v Ječné a v San Diegu Honza Kočka18.06.2008 00:40
Ne, ne. V San Diegu pri World Beer Cupu se urcovalo prvni, druhe a treti misto.
Re: G 12° v Ječné a v San Diegu hroch18.06.2008 00:27
jestli se nepletu bronzová medaile neznamená, že byl třetí, ale byl oceněn spolu s více...
Re: Degustace Jan Kocián17.06.2008 16:04
Nebo v procentech od 95 % po 60 %: 95 %, 90 %, 85 %, 80 %, 75 %.....
Degustace Jan Kocián17.06.2008 15:58
Chyba byla, že se začínalo zrovna tím nejlepším pivem (a ještě ke všemu se nejednalo o...
Re: G 12° v Ječné a v San Diegu Honza Kočka16.06.2008 20:06
Nejspis kvuli tomu, ze byl jiny vyber piva, jini degustatori a jina metoda degustace piv...
G 12° v Ječné a v San Diegu Petr Vácha16.06.2008 10:00
Musím poněkud nesouhlasit s tvrzením, že pořadí dalších piv a "piv" není důležité....
porovnání Stanislav Jakoubek16.06.2008 08:30
mohl by, prosím, někdo porovnat pšenice z Náchoda a z Loun ? Díky :-)
Vyhledávání