úvod
homepage

Degustace. Anonymní moderovaná. vytisknout článek

Přidáno: 30. května 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4729x

Je to tak. Již delší dobu neproběhla žádná degustace Světa piva, natož anonymní moderovaná. Je na čase to změnit.

Jen pro připomenutí. Anonymní moderovaná degustace je jednoduše taková degustace, kde čtenáři degustují piva jedné kategorie, aniž by věděli, o jakou značku se jedná. Dopředu je anoncováno, jestli se jedná například o desítky či dvanáctky, případně o jinou skupinu piv. Moderovaná je proto že, že degustaci je přítomen profesionální degustátor, který řekne po požití daného vzorku svůj názor. Jedná se vlastně o takovou malou nápovědu.


Když jsem pořádali tyto degustace, piva se hodnotila na stupnici VÚPS, tedy 1-9, kde „za jedna“ je božské pivo, „za devět“ pak nepitelné, na zdraví ohrožující mok. Každý čtenář si ohodnotil postupně překládané vzorky, výsledky se sečetly a určil se „vítěz“(to pivo, které mělo nejlepší průměrné hodnocení). Vítěz je uvedeno v „“ záměrně, neboť se nejednalo o degustační soutěž, nýbrž o pokus přimět příchozí se zamyslet nad chutí piva, pokusit se vzorky hodnotit a eventuálně si stanovit vlastní pořadí.


A protože jsme již delší čas žádnou degustaci nepořádali, a o anonymní verzi ani nemluvě, je nejvyšší čas vše napravit. Proto kdo má zájem si zopakovat degustační hodnocení piv, aniž by věděl, co pije a nenechal se tudíž ovlivnit ani značkou, ani předchozími dojmy a zážitky s daným pivem, má možnost tak učinit ve čtvrtek 12. června. Místo a čas zůstávají stejné – Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze. Začíná se o 18 hodině. Tentokrát se budou degustovat dvanáctky světlé, připraveno bude osm vzorků. Na závěr degustace pro vás budou připravena dvě piva na „spravení si chutě“. Vlastně i profesionální degustátor zůstává stejný – Ing. Jan Šuráň, kterého myslím není třeba představovat. Cena za degustaci je 150 Kč.


Jediný rozdíl od minulých anonymních degustací je ten, že vám tentokrát neprozradíme, jaká piva, respektive jaké značky se budou degustovat. Jednoduše osm světlých dvanáctek. Z malých i velkých pivovarů, českých i moravských. Těm co mají zájem přijít to ulehčí práci v tom, že si nemusí lámat hlasu s tím, jaké pivo zrovna z těch ohlášených značek pijí. Můžete se spolehnout na své smysly a chuťové pohárky:).


Původně jsem chtěl zařadit i americký styl degustace, který jsem si vyzkoušel v San Diegu při World Beer Cupu. Tedy metodu postupného vyřazování vzorků, kdy jedna část čtenářů by hodnotila půlku vzorků a oba tábory by pak poslali dva vzorky do finále. Ale vzhledem k tomu, že se neví kolik vás přijde, ponecháme raději degustaci při starém způsobu hodnocení jednotlivých piv všemi čtenáři a určení výsledků prostým aritmetickým průměrem.


Vážené čtenářstvo, doufám, že vám degustační cvičení před létem, tedy hlavní pivovarskou sezónou, přijde vhod. A samozřejmě homebrewáři jsou vítáni se vzorky svého snažení. Kdo má zájem o profesionální posouzení svého piva, má teď jedinečnou šanci.


Těšíme se na setkání s vámi.

 

Aktualizováno: tak se nám podařilo sehnat vzorky piv Kaltenecker Rauchbier z slovenské Rožňavy a nový weizen pivovarské skupiny drinks Union. Doufáme, že to bude dostatečná „náplast“ za vaší degustační snahu:)

 

Základní informace:

Anonymní moderovaná degustace

Místo: Pivovarský dům, Ječná ulice, Praha

Datum a čas akce: čtvrtek 12.6.08, 18 hodin

Degustace: osm světlých dvanáctek. Na závěr dvě novinky na českém pivním trhu.

Cena: 150Kč

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 11.06.2008 11:56 Komentovat
Re: Neuváženě zvolenej termín Marek Kamlar11.06.2008 11:56
Já bych degustace v době dovolených nedělal vůbec. Vždycky mi do toho něco vleze, tedy i...
Re: Termín :/ herrICH09.06.2008 20:37
P.S.: zatracenej fotbal
Termín :/ herrICH09.06.2008 20:36
Zdar lidi, byl jsem dost natesenej na tu stredu ale ve ctvrtek se mi to nehodi, skoda ze se to...
Re: Presunuti na cvrtek Weetek02.06.2008 15:56
Vox populi, vox dei :-)
Presunuti na cvrtek Honza Kočka02.06.2008 13:40
Diky za upozorneni:) Honza Suran je vasnivy sportovni fanousek a urcite by nemel radost, kdyby...
Termín Tomáš02.06.2008 12:37
Tak to já s tím problém nemám.
Termín :-( Weetek02.06.2008 10:35
Ani já se nebudu moct zúčastnit, i když to není ani tak kvůli fotbalu, jako spíš...
Neuváženě zvolenej termín Petr Vácha02.06.2008 09:03
Ahoj Honzo, 11.6.08 v 18.00 začíná utkání ČR - Portugalsko na fotbalovým ME 2008....
Vyhledávání