úvod
homepage

Jak chutná kanadské pivo kanaďanům II. ? vytisknout článek

Přidáno: 24. ledna 2002  •  Autor: Stephen Beaumont
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,88 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 4819x

Dnešní hodnocení se bude týkat pivovaru, který byl založen ve stejném roce jako Kanada, a který má ve znaku losí hlavu.

Moosehead Breweries
(Pivovary Losí hlava)

Abychom se dobrali počátků pivovaru Moosehead, je potřeba ohlédnout se zpátky k počátkům Kanady. Bylo to totiž v roce 1867, ve stejném roce kdy vznikl stát Kanada, kdy John a Susannah Oland začali v Novém Skotsku jako první obchodně vařit pivo.

Podle dochovaných záznamů na příkaz poradce Guvernéra Nového Skotska Olandovi přeměnili svůj domácí pivovar na zadním dvorku na „Armádní a námořní pivovar v Darmouthu“. Byl pouhé tři roky v provozu, když John Oland zemřel a vdova Susannah zůstala sama na řízení pivovaru, který pak přejmenovala na S. Oland&Sons&Co.

Po její smrti v roce 1886 a totálním zničení pivovaru výbuchem v Halifaxu v roce 1917 se rodina rozhodla opustit provincii a začít znovu v New Brunswicku nákupem podniku, který přejmenovali na Red Ball Brewery (pivovar Červená Koule).

Konečné rozdělení rodiny dalo vzniknou zvláštní situaci, kdy dvě větve Olandského klanu provozovaly nezávislé pivovary ve dvou Maritimským provinciích: Olandský pivovar v Novém Skotsku a Pivovary New Brunswick vedené Sussaniným synem a vnukem v New Brunswicku. První pivovar byl v roce 1971 prodán Labattu zatímco ten druhý, přejmenovaný v roce 1947 na Moosehead Breweries zůstává v rodinném vedení.

Ekonomický růst pivovaru Moosehead od změny jména byl založen hlavně na vývozu, což byl až donedávné změny zákonů logický postup, protože bylo jednodušší prodávat pivo z Maritimu do USA, než do zbytku Kanady. Dnes se Moosehead prodává na tak různé trhy, jako je Chile, Austrálie, Švýcarsko, Irsko ale i do Západní Kanady a Ontaria.

Stejně jako Molson a Labatt, Moosehead soustředí své pivovarnictví na sladší ležáky, o kterých se firma domnívá, že osloví větší procento konzumentů piva. Nejznámější značkou pivovaru je Pivo Moosehead (*), sladší, 5 procentní ležák s náznaky červeného jablka a obilných zrn v těle a nádechem chmelové hořkosti v ocasu. Jeho firemními kolegy jsou lehce sušší, 5,5 procentní Moosehead Dry (*), zvláštně pojmenovaný Moosehead Dry Ice (Suchý Led) (*), sladký a nepatrně citrónové chuti, 4 procentní Moosehead Light (*) a jemně chmelový Moosehead Pale Ale (*). Velkými tahouny jsou také ležáky Alpine (*) a 4 procentní Alpine Light (*), každý z nich s lehkým, obilným charakterem.

Svým způsobem zajímavější jsou dvě Mooseheadské speciality: mírně kořeněný, grahamově křupavý Clancy’s Amber Ale (*1/2) a Nova Scotia-only Ten Penny Ale (*1/2) s obsahem alkoholu o půl procenta více než má Moosehead Pale Ale a s plnějším tělem.

Stephen Beaumont uděluje * až ****, přičemž více hvězdiček znamená lepší výsledek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání