úvod
homepage

První kolo degustace soutěže České pivo 2006 začalo vytisknout článek

Přidáno: 20. dubna 2006  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 4 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 7319x

Rekordní počet – 35 značek světlých ležáků – přihlásily české pivovary do soutěže České pivo 2006. V kategorii světlá výčepní piva to bude 23 značek a po časové odmlce se uskuteční i soutěž v kategorii tmavých ležáků, kterých bude soupeřit osm.

První kolo degustace začalo dnes a dvoudenního testování v prostorách branického pivovaru se účastní 24 sládků a pivovarských odborníků, kteří jsou rozděleni do čtyř šestičlenných subkomisí. První den jsou hodnocena světlá výčepní piva a tmavé ležáky, druhý den potom světlé ležáky.

Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Tuto nejprestižnější soutěž u nás jako jedinou akci mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (VÚPS), v Praze. Degustacím je přítomen notář, což podtrhuje již tradiční nezávislost a nestrannost vyhodnocovacího procesu. Specifikem je i to, že se jedná o jedinou dvoukolovou soutěž, což posiluje objektivitu hodnocení.

„Rekordní počet přihlášených piv jen potvrzuje prestiž soutěže i fakt, že pivovary mají zájem o srovnání svého výrobku s konkurencí a chtějí si objektivně ověřit, jak jej vidí a především hodnotí pivovarští odborníci, “ uvedl Ing. František Krakeš, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „V soutěži samotné není poražených. Nejvíce však na tomto klání vydělá spotřebitel, který si ověří, jak si stojí piva těch největších i nejmenších producentů českého piva – a o to jde především,“ dodal František Krakeš.

Vítězem loňské soutěže České pivo 2005, do které podle reglementu mohou být přihlášena pouze česká piva, se stal v kategorii světlá výčepní piva Ostravar Originál. Jeho výrobcem je Pivovar Ostravar patřící do skupiny Pivovary Staropramen, a. s. V kategorii světlý ležák se stal pivem roku 2005 Ostravar Premium, jenž je vyráběn stejným pivovarem jako vítěz kategorie světlých výčepních piv.

Druhé kolo soutěže České pivo 2006 proběhne ve dnech 21.–22. června 2006 opět v pivovaru Braník. Akce je součástí projektu České pivo, který byl odstartován v létě roku 2000. Projekt je dlouhodobý a jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus. Dalším cílem projektu je zlepšit image piva.

Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 27. září 2006.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání